Uit een inventarisatie van Follow the Money blijkt dat 55 van de honderd grootste bedrijven van de wereld om fiscale redenen in Nederland zitten.
Om te bepalen in hoeverre Nederland een belastingparadijs is, heeft het onderzoeksplatform de honderd grootste bedrijven ter wereld bepaald op basis van gemeten omzet uit de 'Global 500' van het tijdschrift Fortune.
Hieruit blijkt dat 55 van de honderd grootste bedrijven ter wereld in meer of mindere mate hun belastingafdracht regelen via ons land. In totaal hebben die 55 bedrijven in hun Nederlandse vennootschappen 774 miljard euro aan bezittingen op de balans staan. In de top 3 gemeten naar omzet staan Walmart (plaats 1 in de Fortune 500), China National Petroleum (plaats 4) en de Sinopec Group (plaats 5). De 45 overige, die dus niet voor Nederland kiezen, zijn veelal Chinese staatsbedrijven of bedrijven die alleen lokaal werken, waardoor een Nederlandse vestiging geen voordeel oplevert.
Het onderzoek laat ook zien dat het doorsluizen van geld vaak gebeurt via brievenbus-bv’s: vennootschappen waar alleen maar geld doorheen stroomt en die verder geen activiteiten hebben. Er staat niemand op de loonlijst, of slechts één of een handvol medewerkers.
Wat verder opvalt, is dat veel van de 55 multinationals de rechtsvorm coöperatie gebruiken. De 'co-op', te herkennen aan de letters UA (Uitgesloten van Aansprakelijkheid) achter de naam, is een vereniging van ondernemers. De achterliggende reden voor de keuze van deze rechtsvorm is dat een coöperatie dividend kan uitkeren aan buitenlandse eigenaren waarover geen bronbelasting hoeft te worden betaald.
Maar deze en andere routes via Nederland zijn minder lucratief geworden door veranderende regelgeving in onder andere Nederland, Ierland en de VS, zo schrijft Follow the Money. Na Unilever en Shell verdwijnt ook Walmart uit Nederland. De Amerikaanse supermarktketen, het grootste bedrijf ter wereld, is de brievenbus-bv aan het opdoeken. Ook Google heeft zijn brievenbus-bv inmiddels leeggehaald.
Bron: Follow the Money
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht