Ruim 83 procent van de belastingplichtigen waardeert het dat veel gegevens voor particulieren al vooraf zijn ingevuld door de Belastingdienst. Dat blijkt uit een onderzoek onder mensen die zelf hun belastingaangifte invullen, meldt het ministerie van Financiën.
Ruim 80 procent neemt zich dit jaar voor om zo snel mogelijk aangifte te doen. Hierbij zijn de vroege avonduren (tot 22.00 uur) het populairste aangiftemoment voor Nederlanders.
Opvallend is dat mannen het moment van aangifte doen vaker laten afhangen van externe factoren. Ongeveer 1 op de 10 mannen zegt hun aangifte te doen wanneer er niets op tv is of bij slecht weer. Zo'n 14,5 procent van de particulieren zegt zijn belastingaangifte te laten liggen tot het laatste moment.
Het doen van
belastingaangifte kan vanaf 1 maart (vandaag) tot 1 mei. Volgens het onderzoek is dat zo eenvoudig dat de meerderheid (57,8 procent) er niet tegenop ziet. Wel blijkt dat 42 procent meer opziet tegen de belastingaangifte wanneer er iets belangrijks is veranderd in hun persoonlijke situatie, zoals samenwonen, een huis kopen of een scheiding. Mede vanwege de vooraf ingevulde gegevens is 57 procent van de mensen binnen een uur klaar met de aangifte.
Bibliotheken
Mensen kunnen voor hulp of vragen in steeds meer bibliotheken terecht. Het gaat dit jaar om 150 bibliotheken, vorig jaar waren het er 88. In de bibliotheken helpen maatschappelijke organisaties bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2017.
Dit jaar kregen 7,9 miljoen mensen een uitnodiging om aangifte te doen: 6,7 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers. Aangifte doen kan vanaf 1 maart tot 1 mei. Mensen die voor 1 april aangifte doen, horen vóór 1 juli of zij geld terugkrijgen of moeten betalen. Online kunnen 70.000 personen op hetzelfde moment hun aangifte doen.
,,We vinden het heel belangrijk dat iedereen zijn eigen aangifte goed controleert en aanvult waar nodig", aldus de directeur Particulieren van de Belastingdienst, Eline Spros, bij het startsein van de aangifteperiode. ,,We kunnen niet alles weten. Daarom moeten mensen wel goed kijken naar de gegevens die we voor hen hebben ingevuld en deze aanvullen waar nodig. Iedereen blijft zelf verantwoordelijk voor de aangifte die ze indienen.''
Voor hulp en ondersteuning kunnen burgers ook terecht bij de Belastingdienst en bij veel maatschappelijke organisaties, sociaal werkers, wijkcentra en buurthuizen, formulierenbrigades, belastingwinkels en vak- en ouderenbonden.
Bron: ANP
4