De Tweede Kamer onderschrijft in grote meerderheid de bevindingen en aanbevelingen van de parlementaire-enquêtecommissie die onderzoek deed naar het fraudebeleid en het toeslagenschandaal als onderdeel daarvan. De tweede partij, GroenLinks-PvdA, diende zo'n motie in, waar bijna alle partijen zich achter schaarden. De grootste partij, de PVV, ging er niet in mee. Een handtekening van Forum voor Democratie, dat ook niet meedeed aan het debat, ontbreekt eveneens.

Achter de schermen rommelde het al langer: normaal gesproken dient de grootste partij in de Tweede Kamer een motie in over de bevindingen van een enquêtecommissie, maar de PVV wilde deze niet zomaar overnemen. Ook VVD en NSC waren aanvankelijk terughoudend. Uiteindelijk is in de motie veel ruimte gelaten voor de invulling van de negentien aanbevelingen. De partijen spreken uit "dat sommige aanbevelingen op hoofdlijnen zijn, financiële consequenties hebben of een richting schetsen en daarom nadere uitwerking en politieke keuzes vergen". Maar met de strekking ervan is de overgrote meerderheid het eens.

De commissie beveelt onder meer aan wetten te toetsen aan de grondwet, meer geld te geven aan de privacywaakhond en het toeslagenstelsel af te schaffen. Ook moet er bij fraudeaanpak veel meer ruimte zijn om rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van mensen.

NSC-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven kreeg tijdens het eerste deel van het debat eerder deze week nog veel kritiek omdat zij een voorstel van de PVV afwachtte. Ze noemde het donderdag "ontzettend jammer" dat de PVV naliet met een motie te komen. "Omdat u als grootste partij ook een verantwoordelijkheid heeft om die wetgeving en die cultuur aan te pakken." PVV'er Edgar Mulder nam niet het woord na de beantwoording van de commissie, tot verontwaardiging van andere Kamerleden.

De Tweede Kamer sprak deze week met de parlementaire-enquêtecommissie over haar bevindingen. De motie van de partijen vraagt het kabinet nu met een plan te komen. Daarna zal de Kamer met het kabinet debatteren.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

172

Gerelateerde artikelen