Vanaf 1 januari 2014 moeten algemeen nut beogende instellingen (hierna ook: ANBI's of instellingen) op toegankelijke wijze informatie publiceren op het internet. De verstrekking van de informatie wordt met ingang van 1 januari 2014 een wettelijke voorwaarde voor het behoud of verkrijgen van de ANBI-status. Indien niet aan de wettelijke publicatieplicht wordt voldaan, verliest de betreffende instelling haar ANBI-status. De ANBI kan de vereiste informatie op haar eigen website publiceren, maar mag daarvoor ook gebruikmaken van gemeenschappelijke voorzieningen die worden aangeboden door bijvoorbeeld brancheorganisaties.
Vanaf 1 januari 2014 moet de volgende informatie worden gepubliceerd:
a) de officiële naam van de instelling;
b) het RSIN-nummer;
c) het post- of bezoekadres, dan wel het telefoonnummer of het e-mailadres van de instelling;
d) de doelstelling volgens de ‘regelgeving' van de instelling (zie hierna);
e) de hoofdlijnen van het actuele beleidsplan;
f) de bestuurssamenstelling, de namen van de bestuurders en het beloningsbeleid;
g) een actueel verslag van de uitgeoefende activiteiten;
h) de balans (geldt niet voor 'zuivere vermogensfondsen') en de staat van baten en lasten, inclusief toelichting.
Onderdeel a, b en c
In sommige gevallen kan het onwenselijk zijn dat het vestigingsadres van de instelling openbaar wordt gemaakt (bijvoorbeeld wanneer een instelling vanuit het ‘eigen' huis of het zakelijk adres wordt bestuurd). In dat geval kan worden volstaan met de vermelding van een postbusnummer.
Onderdeel d en e
De doelstelling is opgenomen in de regelgeving van de instelling. De regelgeving moet hier worden opgevat als een verzamelbegrip voor onder meer de statuten en de feitelijk en rechtens met de statuten overeenkomende regelgeving. In het beleidsplan maakt de instelling duidelijk op welke wijze zij op korte termijn van plan is haar doelstellingen te realiseren. Het is niet nodig om het beleidsplan in de meest gedetailleerde vorm te publiceren, een publieksvriendelijke versie van de hoofdlijnen volstaat.
Onderdeel f
Het gaat bij de samenstelling van het bestuur voornamelijk om de functies van de bestuursleden en de daarbij toegekende bevoegdheden. De namen van de (statutaire) bestuurders moeten ook worden gepubliceerd. Een uitzondering geldt voor bestuurders van kerkgenootschappen en voor bestuurders waarvoor aan de inspecteur een ontheffing is gevraagd, omdat is aangetoond dat publicatie van de namen een reëel gevaar oplevert voor de persoonlijke veiligheid van de bestuurder of diens familieleden.
Het openbaar te maken beloningsbeleid ziet op de leden van het beleidsbepalende orgaan van de instelling. Zij mogen geen andere beloning ontvangen dan een vergoeding voor gemaakte onkosten en een niet-bovenmatig vacatiegeld. Daarnaast ziet het beloningsbeleid op het in dienst zijnde personeel van de ANBI, waarbij kan worden volstaan met een verwijzing naar een van toepassing zijnde cao of salarisregeling.
Onderdeel g
De instelling moet ten minste jaarlijks een verslag van de uitgeoefende activiteiten publiceren.
Onderdeel h
Fondswervende instellingen zijn verplicht tot publicatie van een (samenvatting van de) balans en de staat van baten en lasten, met een toelichting. Zuivere vermogensfondsen (die geen geld of goederen van derden werven) kunnen volstaan met een verkorte staat van baten en lasten en een overzicht van de in het kader van bestedingen gemaakte reserveringen en het verloop daarvan, inclusief toelichting.
De wijzigingen treden in werking met ingang van 1 januari 2014. De publicatieplicht is eerst van toepassing op boekjaren die zijn geëindigd na 31 december 2011. De informatie met betrekking tot het voorlaatste volledige boekjaar voorafgaand aan 1 januari 2014 moet uiterlijk op 1 januari 2014 openbaar worden gemaakt en de informatie betreffende het laatste volledige boekjaar voorafgaand aan die datum uiterlijk op 1 juli 2014.
Bron: KPMG Meijburg
2