De Nationale ombudsman is begonnen met een grootschalig onderzoek naar mogelijke knelpunten voor zzp'ers in de toegang tot de gemeentelijke schuldhulpverlening. Daartoe is vanaf 1 maart 2021 een meldpunt geopend waar zzp’ers hun ervaringen met de toegang tot de gemeentelijke schuldhulpverlening kunnen delen.
Bij de ombudsman komen nog veel signalen binnen dat zzp’ers door gemeenten worden geweigerd voor schuldhulp of dat schuldhulp voor deze groep zelfstandigen niet eens bestaat. Door de coronacrisis is de verwachting dat nog meer zelfstandige ondernemers zich juist de komende tijd voor hulp en ondersteuning bij schulden bij gemeenten zullen melden.
‘Een deel van de gemeenten heeft de dienstverlening aan ondernemers nauwelijks op orde’, zo stelt ombudsman Reinier van Zutphen. Gemeenten moeten volgens Van Zutphen meer deskundigheid en capaciteit in huis halen om voorbereid te zijn op de verwachte toestroom van zzp’ers.
Gemeenten moeten schuldhulpverlening aanbieden om hun inwoners uit problematische (schuld)situaties te krijgen. In eerdere rapporten constateerde de ombudsman dat gemeenten bepaalde groepen burgers, waaronder zzp'ers, categoraal uitsluiten van schuldhulp. Terwijl de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) dit niet toelaat.
Inmiddels is de wet per 1 januari 2021 gewijzigd en wordt hierin expliciet aangegeven dat zelfstandige ondernemers recht hebben op schuldhulpverlening.
Bron: Nationale ombudsman
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen