Met hulp van Nederlandse fiscalisten wordt in rap tempo in het Midden-Oosten belastingwetgeving opgetuigd. De redactie van NOS vroeg zich af waarom Arabische landen plotseling, naast de traditionele, religieuze belasting, ook belastingwetgeving uit het Westen 'importeert'. De nieuwsdienst belde een aantal Nederlandse fiscalisten voor het antwoord.
De Verenigde Arabische Emiraten heeft twee paradepaardjes van de Nederlandse belastingwet vrijwel één op één overgenomen. Een daarvan is de deelnemingsvrijstelling, de andere is de fiscale eenheid. Partner bij Deloitte Stephen Brunner houdt zich bezig met de totstandkoming van fiscale regelgeving in de regio. Over de koerswijziging van de regio op het gebied van belastingheffing geeft Brunner een verklaring: "Het besef lijkt door te dringen dat de grondstoffen eindig zijn. De energietransitie is in volle gang, dus er zal niet voor eeuwig geteerd kunnen worden op olie- en gasinkomsten. Belastingheffing is een goede manier om de staatskas te spekken."
Maar er speelt meer, zegt Brunner. Naar aanleiding van een actieplan van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn er internationale afspraken gemaakt voor een wereldwijde minimumbelasting. Vanaf 2024 geldt in ruim 130 landen een minimumtarief van 15 procent winstbelasting voor grote bedrijven. "Landen kunnen weliswaar besluiten om niet aan die afspraken mee te doen en een lager tarief te hanteren, maar lopen dan potentiële staatsinkomsten mis. Steeds meer landen zullen daarom geneigd zijn om wel die 15 procent in te voeren", aldus Brunner.
Nikie van Duurling van PwC Middle East begrijpt waarom de regio vaak bij Nederlandse fiscalisten aanklopt voor hulp bij nieuwe belastingwetgeving. "Nederland kent van oudsher een gunstig vestigingsklimaat waardoor er veel belastingadviseurs zijn met internationale ervaring." Brunner van Deloitte denkt dat er nog een reden is dat Nederlandse fiscalisten die kant op gaan. "Nederlanders zijn avontuurlijk en passen zich makkelijk aan."
In 2018 werd in de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië de btw geïntroduceerd. Bahrein en Oman volgden, en Qatar volgt waarschijnlijk later dit jaar. In de Emiraten werd de implementatie begeleid door een clubje van Nederlandse fiscalisten. Inmiddels zijn er naar schatting ruim vijftig Nederlandse fiscalisten in de regio actief, schrijft de NOS.
Bron: NOS
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht