De politie onderzoekt de verduistering van miljoenen euro’s door mensen die stellen bij de Belastingdienst te werken. Inmiddels is door meer dan 200 slachtoffers in totaal ruim 4 miljoen euro betaald aan deze oplichtersbende.

De zwendel gaat als volgt in zijn werk: het slachtoffer wordt gebeld door iemand die stelt van de Belastingdienst te zijn. De ‘medewerker’ van de Belastingdienst geeft aan dat er nog een belastingschuld open staat en dat alleen door het per direct overmaken van een bedrag voorkomen kan worden dat er een deurwaarder langs komt. Vervolgens geeft men een rekeningnummer waar het geld naar moet worden overgemaakt.

Het rekeningnummer is meestal van een geldezel, iemand die voor een kleine vergoeding zijn of haar rekeningnummer ter beschikking stelt. Na de overboeking van het geld wordt er met de pinpas van de geldezel geld opgenomen van de rekening en hebben de oplichters de buit binnen. Door deze constructie toe te passen, is het moeilijker om te achterhalen waar en bij wie het geld blijft.

De politie heeft beelden van een vrouw die geld opneemt van een rekening van een geldezel. De beelden staan op de site van Omroep Gelderland.

Bron: Omroep Gelderland

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

5

Gerelateerde artikelen