Vanaf 1 januari 2020 is de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) van kracht. 108.000 ondernemers zijn vanaf deze datum gestart en hebben vrijstelling van de btw en de btw-aangifte.
Dat meldt de Belastingdienst. Naast deze groep van vrijgestelden starten 22.000 ondernemers vanaf 1 april, de eerstvolgende btw-aangifteperiode, met de nieuwe regeling. Ondernemers, organisaties en verenigingen met een jaaromzet tot € 20.000 die nog geen keuze maakten, kunnen zich nog steeds aanmelden. De aanmelding geldt voor tenminste drie jaar, tenzij de omzet boven de € 20.000,- per jaar komt.
Ondernemers die kiezen voor de KOR en voldoen aan de voorwaarden berekenen geen btw aan klanten, trekken geen btw af op investeringen en zijn niet meer verplicht om facturen voor de btw te versturen. Ook doen zij geen btw-aangifte.
Het kabinet ging er bij de wetswijziging vanuit dat ongeveer 200.000 ondernemers gebruik zouden maken van de nieuwe KOR. Vooralsnog is de animo met in totaal 130.000 aanmeldingen beduidend kleiner. De Belastingdienst zegt tevreden te zijn over het aantal aanmeldingen. Belangenbehartigers menen dat ondernemers worden afgeschrikt, omdat de zogeheten kleineondernemersregeling (KOR) sinds 1 januari minder toegankelijk is.
In het FD stelt Maarten Post van belangenorganisatie ZZP Nederland dat de nieuwe regeling ingewikkelder is en veel minder flexibel dan de oude. Dit weerhoudt mensen die niet zijn ingevoerd in boekhoudkundige zaken en die daarnaar geen omkijken willen hebben, ervan er gebruik van te maken. Margreet Drijvers van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) kan zich voorstellen dat de termijn van drie jaar een drempel is voor haar achterban. "Dat kan nadelig zijn voor ondernemers die incidenteel in een jaar veel btw zouden kunnen terugvragen bij de Belastingdienst, bijvoorbeeld als ze grote investeringen hebben gedaan", zegt ze in de krant.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Omzetbelasting