De financieringslastpercentages dalen voor alle inkomens vanwege de hoge inflatie in 2022. Dat leidt tot minder leenruimte voor hypothecair krediet in 2023. De laagste inkomens worden het hardst geraakt door de inflatie.
Dat blijkt uit de Wijzigingsregeling hypothecair krediet 2023 waarvan onlangs de consultatietermijn is gesloten. De tabellen aan de hand waarvan de maximale leenruimte voor hypothecair krediet wordt vastgesteld, worden in overeenstemming met het advies van het Nibud aangepast.
Het komt erop neer dat de financieringslastpercentages voor alle inkomens dalen vanwege de hoge inflatie in 2022. De daling van de maximale leenruimte als gevolg van de hoge inflatie raakt de laagste inkomens het hardst. De maximale leenruimte daalt ook hard voor de hoogste inkomens. Dat houdt mede verband met de beperking van de hypotheekrenteaftrek in de hoogste belastingschijf (art. 2.10/2.10a Wet IB 2001).
Belang voor de praktijk
Het is geen geheim dat de hoge inflatie op tal van terreinen tot grote problemen kan (zal) leiden. Als mensen meer geld nodig hebben voor de dagelijkse boodschappen, blijft er minder geld over om te verwonen. Geen wonder dan ook dat de leenruimte voor hypothecair krediet daalt. Dat dit vervolgens ook gevolgen kan hebben voor de woningmarkt in het geheel, en daaraan gerelateerd de woningprijzen, zal ook niemand verbazen.
Bij de bepaling van de maximale leenruimte zijn een aantal factoren van belang: al dan niet AOW-gerechtigd, box 1 of box 3 en éénverdieners of tweeverdieners.
Bron: Legal en Compliance Nationale Nederlanden
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Inkomstenbelasting