Per 1 januari 2023 moet de nieuwe btw-wet ingaan in Suriname maar de belastingdienst en de ondernemers zijn slecht voorbereid. Het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblee, twijfelt of de datum haalbaar is, zo schrijven Surinaamse media.

Het overgrote deel van het Surinaamse bedrijfsleven heeft zich nog niet geregistreerd voor het nieuwe btw-systeem en de systemen die de bedrijven zelf moeten implementeren voor de btw-registratie, zijn ook nog niet operationeel.

Daarnaast is het de Surinaamse fiscus niet gelukt naar de bedrijven te gaan en hen te informeren over wat btw is en hoe deze belasting geïnd zal worden. Dit heeft als gevolg dat vele bedrijven weinig weten over de wet. Het is ook niet duidelijk hoe de controle zal plaatsvinden van btw-afdrachten.

Vanuit het parlement is er veel kritiek op de haast waarmee de wet, op last van IMF, wordt ingevoerd terwijl de fiscus en de ondernemers er nog niet klaar voor zijn. Volgens NDP-fractieleider Rabin Parmessar wordt het 'heel moeilijk' om de beoogde wetswijziging op 1 januari a.s. door te voeren.

Bron: Dagblad Suriname/Suriname Herald

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Internationaal belastingrecht

214

Gerelateerde artikelen