Het kabinet overweegt energieslurpende bedrijven voor honderden miljoenen te compenseren voor de hoge CO2-prijs. Brussel heeft de subsidiesteun van 835 miljoen euro alvast goedgekeurd. Mogelijk maakt ook Tata Steel aanspraak op extra belastinggeld. Dat meldt De Telegraaf.
De prijs voor Europese uitstootrechten is afgelopen half jaar naar recordhoogte gestegen. Een deel van de stijging komt door de hoge gasprijzen. Veel energiebedrijven zijn overgestapt op kolen die bij de verbranding zorgen voor veel meer CO2-uitstoot en een grotere vraag naar uitstootrechten.
Voor verschillende Nederlandse bedrijven is de hoge ETS-prijs in combinatie met de torenhoge energierekening nauwelijks rendabel. In het Brabantse Budel heeft zinksmelterij Nyrstar de fabriek, een van de grootste van Europa, zelfs noodgedwongen stilgelegd, zo schrijft de krant.
Het Europese systeem van emissiehandel (ETS) is de prijs voor emissierechten en wat anders dan de Nederlandse CO2-heffing. In het ETS-systeem leveren deelnemers voor iedere ton CO2 die zij uitstoten één emissierecht in. Vanaf 1 januari 2021 betaalt de industrie ook een nationale CO2-heffing. Hierbij geldt: stijgen de Europese emissieprijzen, dan daalt de nationale heffing. Dit gebeurt ook andersom.
Tata Steel heeft recent, in juli dit jaar, nog een intentieverklaring getekend met de provincie Noord-Holland, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat over CO2-reductie en het verbeteren van de leefomgeving. Het staalbedrijf zou in 2030 5 megaton minder CO2 willen uitstoten en in 2045 klimaatneutraal zijn.
Lees ook het thema Fiscale staatssteun.
Bron: Telegraaf/Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Europees belastingrecht, Milieuheffingen
Focus: Focus
Carrousel: Carrousel