De FIOD heeft een inval gedaan bij één van de grootste shortstaybemiddelaars van Nederland naar aanleiding van een vermoeden over misbruik van de speciale btw-regeling voor deze sector.

Bij de verhuur van shortstayappartementen worden gemeubileerde appartementen tot maximaal 12 maanden verhuurd aan dezelfde huurder. Vaak worden de shortstayappartementen gecreëerd in voormalige kantoorgebouwen, die geschikt zijn gemaakt voor bewoning. De verhuur van woningen is in principe vrijgesteld van btw, waardoor de btw op de kosten niet aftrekbaar is. Voor de tijdelijke verhuur geldt echter een speciale regeling. Voor tijdelijke verhuur van gemeubileerde woningen geldt dat de huur belast is met 9% btw. Hierdoor is de btw op de kosten voor de ombouw van het kantoorpand aftrekbaar. Dit is zeer lucratief. De btw op de kosten bedraagt namelijk 21%. Voorwaarde voor toepassing van de regeling is dat de verhuur niet langer mag duren dan 6 maanden.

De inval is gedaan bij het bedrijf Holland2Stay, specialist in de verhuur van shortstayappartementen. Het bedrijf wordt er van verdacht op papier de appartementen wel te verhuren voor 6 maanden, maar in de praktijk de appartementen veel langer te verhuren aan dezelfde huurder.

In 2017 werd door het kabinet al geopperd dat er misbruik werd gemaakt van de regeling. Bedrijven zouden wel tijdelijk starten met de verhuur voor maximaal 6 maanden, maar daarna overstappen naar langdurige verhuur. Naast het fiscale voordeel van vooraftrek van de btw op de kosten hebben ze daarna het voordeel dat ze geen belasting meer hoeven af te dragen over de verhuur als ze langer dan 6 maanden verhuren. De verwachting was dat de regeling voor shortstayappartementen gekoppeld zou worden aan een verplichte termijn van verhuur als shortstayappartement voor tien jaren, maar dit is tot op heden niet gebeurd.

Bron: Volkskrant

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

41

Gerelateerde artikelen