Knelpunten
Staatssecretaris Weekers zou volgens het artikel in het FD tot uitstel bereid zijn om een aantal knelpunten in de regeling op te lossen. Maandag verscheen het bericht dat de regeringspartijen VVD en PvdA akkoord zijn met uitstel van de definitieve invoering van de werkkostenregeling (wkr), maar dan moet Weekers wel eind deze maand met een uitgewerkt voorstel komen over hoe hij de problemen rondom de regeling wil aanpakken.
De woordvoerder van het ministerie van Financiën wil niet vooruitlopen op de zaak. Er valt niets te zeggen over wel of geen uitstel. Evaluatie van de werkkostenregeling komt aan bod tijdens het Algemeen Overleg van de Vaste Commissie voor Financiën wat gepland staat op 27 februari aanstaande. Tijdens dat debat komt er mogelijk meer duidelijkheid, maar ook dat valt volgens de woordvoerder op dit moment niet te bezien.
Werkgeversorganisaties positief
Ondertussen reageren werkgeversorganisaties positief op het nieuws van een mogelijk uitstel. VNO-NCW en MKB-Nederland laten aan het FD weten voorstander te zijn van het naast elkaar laten bestaan van beide systemen: het oude systeem van vrije vergoedingen/verstrekkingen en de wkr. 'Het is in de huidige economische situatie geen goede zaak om bedrijven te verplichten de wkr in te voeren', aldus secretaris fiscale zaken Wouter Brookman aan het FD. Werkgeversvereniging AWVN vindt het een goede zaak dat staatssecretaris Weekers bereid is om uitstel van de verplichte invoering van de wkr te overwegen en te luisteren naar de klachten en wensen van werkgevers en werknemers.
Waarom langer uitstel?
Marcel Kawka partner van de Adviesgroep Loon-& Premieheffing van BDO verwondert zich echter over een mogelijk langer uitstel. Inmiddels is de overgangstermijn drie jaar (2011-2014). "Onbegrijpelijk dat deze termijn niet voldoende blijkt om eventuele knelpunten weg te nemen. Waarom nog één of twee jaar hier aan vastplakken?" Als belangrijkste twee knelpunten noemt Marcel het nieuwe loonbegrip en het vervallen van een belastingvrije korting voor producten uit het eigen bedrijf. Dit laatste knelpunt speelt in de praktijk een grote rol, maar er is vooralsnog maar weinig aandacht aan besteed, aldus Marcel. "Nog twee jaar langer twee systemen naast elkaar laten bestaan is iets wat we niet moeten willen."
Marcel verwacht dat met het oprekken van de overgangstermijn naar mogelijk 2016 werkgevers achterover gaan leunen met in het achterhoofd als gedachte dat van uitstel mogelijk ook afstel komt. "Werkgevers die al zijn overgestapt of die zich willen voorbereiden, blijven over de onduidelijkheden die in de werkkostenregeling zitten struikelen totdat Financiën de knelpunten heeft opgelost."
Zorgvuldige afweging
Frank Werger, loonheffingenspecialist bij PwC en docent aan de Erasmus Universiteit pleit voor een zorgvuldige afweging. "De wkr brengt nog niet de vereenvoudiging waarop is gehoopt. Hiervoor moeten knelpunten worden opgelost en dat kan maar beter zorgvuldig gebeuren." Volgens Frank is het logisch dat dit tijd kost. Dat Financiën op dit moment nog bezig is de knelpunten op te lossen is niet vreemd, gezien het feit dat de evaluatie van de wkr pas in oktober 2012 naar de Tweede Kamer is gestuurd en er met veel verschillende aspecten rekening moet worden gehouden.
Frank: "we moeten voorkomen dat werkgevers straks twee keer over moeten. Dus eerst naar de wkr in zijn huidige vorm en later naar een eventueel aangepaste vorm als knelpunten zijn opgelost. Dit leidt voor werkgevers tot twee keer ergernis en tot twee keer administratieve lasten." Twee jaar uitstel is volgens Frank wellicht iets teveel van het goede, maar een definitieve overgang per 2014 komt mogelijk net iets te vroeg.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Loonbelasting