Na jarenlange onderhandelingen en een moeizame Nederlandse parlementaire behandeling, is sinds 1 januari 2016 het nieuwe belastingverdrag met Duitsland van kracht.
Dit zorgt voor een aantal grote fiscale wijzigingen ten opzichte van het oude verdrag. Wat verandert er voor de bestuurder?
Bestuurdersbeloningen
Het artikel met betrekking tot de bestuurdersbeloningen is nagenoeg in overeenstemming met het OESO-modelverdrag. Volgens het verdrag mogen directeursbeloningen en andere beloningen (in geld of natura) verkregen in de hoedanigheid van lid van raad van beheer worden belast in de staat waar het uitkerende lichaam is gevestigd. In hoofdlijnen is daarbij belangrijk:
- dat beloningen worden belast in het land waar de vennootschap is gevestigd;
- dat beloningen worden uitbetaald voor werkzaamheden verricht als bestuurder (deze hoedanigheid is een vereiste);
- dat voor verdeling van het heffingsrecht over de beloning van de directeur, het niet belangrijk is waar de werkzaamheden worden uitgeoefend.
Verschillende vormen van beloningen
In Nederland kan onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende vormen van beloningen. Voor de Nederlandse fiscus ziet het artikel uitsluitend op beloningen die worden genoten in de hoedanigheid van bestuurder. Krijgt de bestuurder een beloning voor werkzaamheden die puur als werknemer worden verricht, dan vallen deze beloningen, normaal gesproken, niet onder het bestuurdersartikel. Duitsland hoeft deze benadering overigens niet te volgen.
Formele of feitelijke benadering
Met de uitdrukking ‘lid van raad van beheer' worden personen bedoeld die:
- de algemene leiding van het lichaam hebben (de statutaire bestuurder);
- belast zijn met het toezicht daarop (commissarissen).
De staatssecretaris heeft aangegeven dat beloningen voor personen die niet formeel zijn benoemd als bestuurder maar wel feitelijk bestuurder zijn, ook onder de werking van dit artikel kunnen vallen. Dit is conform het Nederlandse verdragsbeleid. Overigens is niet elke directeur en niet elke manager een bestuurder. Onder algemene leiding wordt namelijk verstaan; de bestuurder die formeel in de raad van een vennootschap zitting heeft.
Overgangsregelingen
Zoals al in een eerdere column uiteengezet, kunnen verschillende overgangsregelingen van toepassing zijn. Zo kan de werking van het nieuwe verdrag, onder voorwaarden, bijvoorbeeld met een jaar worden uitgesteld.
De column is geschreven door: Eric Hooijer MSc, belastingadviseur.
Bron: MTH accountants & adviseurs
133