De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) heeft in een nader commentaar op het Pakket Belastingplan 2021 een overzicht verstrekt van de in haar ogen relevante vragen die nog niet beantwoord zijn tijdens de behandeling van de wetsvoorstellen in de Tweede Kamer. Daarnaast zijn er aanvullende vragen gesteld en opmerkingen geplaatst.

De NOB meent dat sprake is van een onterechte beperking van de werkingssfeer van de voorgestelde uitbreiding van het rentebegrip in art. 15b, lid 6 Wet Vpb 1969. Om het wetsartikel te verduidelijken wordt een aanpassing van de wettekst voorgesteld.

Verder merkt de NOB op dat bij de boetebepalingen van de BIK er geen onderscheid wordt gemaakt tussen opzet of grove schuld. Hierdoor wordt een onopzettelijke fout in de administratie of een gering gebrek in de aanlevering van gegevens net zo zwaar bestraft als opzettelijke fraude. Dit acht de NOB onjuist. De NOB verzoekt daarom om het voorgestelde artikel 29i Wet LB 1964 op dit punt gelijk te trekken met de andere boetebepalingen in het fiscale recht.

De NOB herhaalt de opmerkingen over de rigide uitleg van de Belastingdienst ten opzichte van de werkkostenregeling en de vergoeding van de kosten voor thuiswerken en verzoekt de staatssecretaris om uitleg naar de reden hiervan.

De NOB constateert dat als het pakket Belastingplan 2021 is aangenomen er drie afwijkende complexen van regels zijn met betrekking tot de verliesverrekening, namelijk IB box 1 (drie jaar achterwaarts en negen jaren voorwaarts), IB box 2 (één jaar achterwaarts en zes jaren voorwaarts) en Vpb (één jaar achterwaarts en onbeperkt voorwaarts met een beperking tot maximaal 50 procent van de winst). De NOB pleit ervoor om de IB verliesverrekeningsregels in box 1 en box 2 gelijk te trekken voor de vereenvoudiging van de wetgeving.

Ten aanzien van de invoering van de woningwaardegrens bij de startersvrijstelling in de overdrachtsbelasting verwacht de NOB discussies over de waarde van de meegekochte roerende zaken bij woningen met een aankoopprijs rond de grens van € 400.000. De NOB stelt een extra officiële wetsgevingskwaliteitscheck voor bij aangemelde amendementen.

Bij het gerepareerde wetsvoorstel beperking liquidatie- en stakingsverliesregeling wijst de NOB erop dat de belastingplichtige na de splitsing van de te liquideren deelneming zelfs niet meer de vaste aftrek van 5 miljoen euro kan benutten. De NOB verzoekt om een meer proportionele regeling te treffen zodat de belastingplichtige na de splitsing niet slechter af is dan vóór de splitsing.

Voor een overzicht van alle openstaande vragen bij het Belastingplan 2021 klik hier

Bron: NOB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Prinsjesdag 2020

4

Gerelateerde artikelen