Uit een vergelijkend onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) blijkt dat de NN Group (Nationale Nederlanden) en het Spaanse bedrijf Repsol het hoogst scoren waar het gaat om Europese belastingtransparantie. PwC heeft voor de vereniging 103 bedrijven (78 uit Nederland en 25 uit de EU) onderzocht.

Repsol scoorde 38 uit een maximum van 40 punten. Met een score van 36 punten is de NN Group voor het vierde jaar op rij winnaar onder de Nederlandse bedrijven. Bijna een kwart van de Nederlandse bedrijven en iets minder dan de helft van de Europese bedrijven geven informatie vrij over hun 'country-by-country reporting'.

Opvallend is dat energiebedrijven relatief hoog scoren op de transparantielijst, in tegenstelling tot de achterblijvende farmaceutische industrie. Verder scoren een aantal met name Europese bedrijven volgens de benchmark met minder dan 25 punten zwaar onder de maat, zoals Amadeus, LVMH, Schneider Electric, Siemens, AB In Bev en Spotify.

Bron: Tax Transparency Benchmark 2022 A comparative study of 78 Dutch and 25 EU stock-listed companies 

Fiscale transparantie wordt volgens de onderzoekers meer en meer gangbaar. In 2015 publiceerde slechts 1 op de 9 beursgenoteerde bedrijven in Nederland hun fiscale beleid. Inmiddels is dat percentage gegroeid naar 84%, waaronder alle 25 AEX-genoteerde bedrijven.

Sinds 2016 is ook Country-by-Country reporting (CbC) verplicht voor Nederlandse bedrijven met een omzet van boven de € 750 miljoen, voor het tegengaan van belastingontduiking. In een CbC-rapport staan onder andere de winsten die in de verschillende belastingjurisdicties zijn behaald en de betaalde belastingen.

Uit de VBDO benchmark (pdf) blijkt echter dat slechts 14% van de Nederlandse bedrijven (waarvan 7 AEX-genoteerd) en iets minder dan een kwart van de onderzochte, Europese bedrijven een volledig transparante CbC bieden, in lijn met de 207-standaard van het Global Reporting Initiative.

Bron: VBDO

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

3

Gerelateerde artikelen