Nederland ligt nog altijd dwars bij het aanpakken van belastingontwijking in Europa, terwijl het vorige kabinet beweerde belastingontwijking juist wel aan te pakken.

Volgens verschillende diplomatieke bronnen in Brussel behoort Nederland tot de 'coalition of the unwilling', zo meldt de NOS. Samen met enkele andere landen blijft Nederland, volgens deze bronnen, op verschillende dossiers dwarsliggen. Deze landen zouden onderling zelfs afspreken wie welk dossier blokkeert.

De NOS heeft zich voor deze stelling gebaseerd op vertrouwelijke notulen van een speciale Europese werkgroep tegen belastingontwijking. Hieruit wordt afgeleid dat Nederland de invoering van nieuwe wetgeving probeert te dwarsbomen. Staatssecretaris Snel zegt zich niet in dit beeld te herkennen.
 
De nieuwsdienst noemt vijf terreinen waarop Nederland geen coöperatieve houding heeft:
  • Deelnemingsvrijstelling: Bedrijven maken misbruik van deze Nederlandse regeling zodat ze uiteindelijk nergens belasting betalen. De NOS baseert zich hierbij op een rapport van de Europese Commissie dat nooit openbaar is gemaakt.
  • Rulings: Nederland loopt achter met de publicatie van rulings met internationale bedrijven. Bovendien blijkt uit onderzoek van de OESO dat Nederland de documentatie van deze belastingafspraken ook niet op orde heeft.
  • Googlebelasting: Apple, Google, Facebook en Airbnb betalen nu nauwelijks belasting over hun omzet in Europa. De Nederlandse opstelling blokkeert een Europese aanpak om deze techgiganten meer belasting te laten betalen.
  • Grondslag vennootschapsbelasting: Een gezamenlijke grondslag voor de winstbelasting wordt door de Europese Commissie en veel EU-lidstaten gezien als de beste manier om belastingontwijking tegen te gaan. Maar Nederland is tegen. Uit vertrouwelijk briefverkeer blijkt dat deze opstelling van Nederland leidt tot irritatie bij Eurocommissaris Pierre Moscovici.
  • Spaarpot-op-zee-constructie: Met deze constructie kon 's werelds grootste sportmerk Nike vanuit zijn Europese hoofdkwartier in Hilversum ruim 12 miljard euro aan winst doorsluizen naar Bermuda. Nederland weet telkens maatregelen tegen deze constructie te voorkomen, zo blijkt uit een eveneens vertrouwelijk stuk.

De NOS heeft de meeste vertrouwelijke stukken verkregen via een verzoek op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Deze verzoeken zijn ingediend door de Universiteit van Amsterdam waar de fiscalist Martijn Nouwen bezig is met een onderzoek naar schadelijke belastingconcurrentie in de EU.
 

Bron: NOS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Internationaal belastingrecht

H&I: Actualiteiten

5

Gerelateerde artikelen