Nederland is al bijna twintig jaar een 'notoire dwarsligger' in een Europese werkgroep die schadelijke belastingconcurrentie tegengaat. Dat concludeert het FD in een analyse van deels vrijgegeven aantekeningen uit de werkgroep, de Code of Conduct Group van de EU. Nederland zou een 'niet-aflatende guerrilla' voeren om koste wat het kost zijn positie als fiscaal aantrekkelijk vestigingsland te handhaven.
Volgens de krant heeft geen enkel ander land zo vaak "de kont tegen de krib" gegooid. Een voorbeeld is het maken van afspraken om te voorkomen dat bedrijven de verschillende nationale fiscale stelsels misbruiken om uiteindelijk nergens belasting te betalen. Nederland zou streven naar wetgeving, wat veel meer tijd kost, en tussentijdse afspraken uit de weg gaan.
 
De Code of Conduct Group van de EU is ook wel bekend onder de naam Primarolo-groep, genoemd naar de Britse Labour politica Dawn Primarolo. Zij was eind jaren 90 de initiatiefnemer van de werkgroep. De Europese Commissie heeft een deel van de aantekeningen vrijgegeven.
 
Nederland zou ook een dubieuze rol hebben gespeeld als het gaat om geldstromen van bedrijven die de EU binnenkomen en verlaten. "De werkgroep bespreekt hoe voorkomen moet worden dat multinationals te weinig belasting betalen als zij laag belaste winsten van buiten de EU op hun Europese bankrekening storten", schrijft het FD. 
 
Nederland zou samen met de Britten twee voorstellen hebben verworpen: de uitwisseling van informatie en een extra heffing door de EU-lidstaat waar de laag belaste winsten binnenkomen. Nederland heeft een belang omdat hier veel trust-, advocaten- en belastingadvieskantoren zijn die de geldstromen faciliteren.
 
Nederland zou recent, als EU-voorzitter, ook een plan om belasting te heffen over winsten die buiten de EU laag zijn belast, hebben afgezwakt. Verder lag Nederland dwars bij een maatregel om te voorkomen dat dividend waarover nauwelijks belasting is betaald de EU uitstroomt. 
 
Ook de Britten en Belgen waren tegen, "maar geen enkel land neemt volgens notities uit 2010 zo'n radicaal standpunt in als Nederland: het ontkent domweg dat deze vorm van belastingontwijking een probleem is", schrijft het FD. 
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

H&I: Actualiteiten

1

Gerelateerde artikelen