Nederland staat niet meer in het rijtje van de vijf meest concurrerende economieën van de wereld. Op de zogenoemde Global Competitiveness Index van het World Economic Forum (WEF) neemt Nederland een zesde plaats in, waar dat vorig jaar nog plek vier was.
De meest concurrerende economie van de wereld is die van de Verenigde Staten. Daarna volgen Singapore, Duitsland, Zwitserland en Japan. Vorig jaar hield Nederland Duitsland nog achter zich en was toen voor het tweede jaar de beste economie van de Europese Unie. Voor de ranglijst van dit jaar is een nieuwe rekenmethode gebruikt.
De top 10 van meest concurrerende economieën:
- Verenigde Staten
- Singapore
- Duitsland
- Zwitserland
- Japan
- Nederland
- Hong Kong
- Verenigd Koninkrijk
- Zweden
- Denemarken
Hoofdconclusie van de onderzoekers is dat de Nederlandse economie zeer dynamisch is en wordt gekenmerkt door openheid en transparantie, maar dat er op gebied van innovatie er nog grote stappen zijn te zetten. Iin vergelijking met andere landen investeert Nederland te weinig in nieuwe technologieën. Op innovatiegebied moeten we nu andere landen laten voorgaan, zoals Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten. Die landen investeren meer in onderzoek en ontwikkeling dan Nederland.
Na de VS en Duitsland heeft Nederland de meest dynamisch economie gekenmerkt door ruimte voor ondernemerschap waarbij het relatief gemakkelijk is nieuwe bedrijven op te zetten of te ontmantelen. Er zijn in Nederland steeds meer startende ondernemers die risico durven te nemen. Dit heeft ertoe geleid dat de groei in Nederland steeds meer wordt gerealiseerd door nieuwe innovatieve bedrijven, ‘scale-ups’.
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Ondernemingsrecht