De afgelopen negen jaar is de waarde van Nederlandse villa’s, flats, kantoren en bouwpercelen in handen van zogenoemde offshore-vennootschappen bijna verzesvoudigd. Dit jaar bezitten of financieren deze vennootschappen voor 21,9 miljard euro aan Nederlands vastgoed. In 2013 lag dat bedrag op 3,8 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van NRC en De Groene Amsterdammer, met hulp van het Offshore Kenniscentrum.

Een offshore-vennootschap is een bedrijf dat is opgericht op een plek waar de wetgeving mogelijkheden biedt de identiteit van de eigenaar te verhullen. Offshore-constructies zijn legaal, maar uit rechtszaken blijkt dat ze ook worden gebruikt door mensen die belasting willen ontduiken of geld willen witwassen.

De panden à 21,9 miljard euro zijn gekocht of gefinancierd door 1196 bedrijven. Die komen uit 41 landen en rechtsgebieden - vaak met een lage belastingdruk. In 2013 besloot toenmalig minister van Wonen Stef Blok (VVD) dat Nederlands vastgoed aantrekkelijker moest worden voor internationale beleggers en investeerders. Onder zijn leiding werd de woningmarkt geliberaliseerd. Of sprake is van een causaal verband, is niet duidelijk.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht

38

Gerelateerde artikelen