Nederlandse techbedrijven hebben een brandbrief geschreven aan staatssecretaris Snel van Financiën waarin ze vragen om de geplande versobering van de 30%-regeling te herzien. Met name de afwezigheid van een overgangsregeling noemen de ondertekenaars 'zonder precedent'.
De brief is ondertekend door de ceo’s van Adyen, Booking.com, TomTom, Coolblue, CataWiki, Marktplaats, Bol.com en Takeaway.com. Ook Prins Constantijn namens Startup Delta en Pieter Veldhuizen van de Dutch Startup Association steunen de oproep. De ondertekenende bedrijven hebben gezamenlijk bijna 13.000 mensen in dienst in Nederland. Daarvan valt gemiddeld 20 procent onder de 30%-regeling. Dat zijn alleen al bij deze bedrijven meer dan 2500 mensen die getroffen worden door deze aanpassing.
Het kabinet is van plan de 30%-regeling per 1 januari 2019 te verkorten van acht naar vijf jaar. De verkorting gaat gelden voor zowel nieuwe als bestaande gevallen. Met het verkorten van de looptijd van de regeling volgt het kabinet een aanbeveling uit de evaluatie van de 30%-regeling op, dat in 2017 is uitgevoerd door onderzoeksbureau Dialogic (zie V-N 2017/38.13). Hieruit bleek dat circa 80% van de werknemers de regeling niet langer gebruikt dan vijf jaar. Ook de periode waarin de keuzeregeling voor partiële buitenlandse belastingplicht van toepassing is, wordt met drie jaar verkort.
Het besluit om geen overgangsregeling voor bestaande gevallen in te bouwen, vindt de sector zonder precedent. De ondertekenaars schrijven in de brief over 'aantasting van de voorspelbaarheid en betrouwbaarheid van de Nederlandse overheid'. Een voortijdig vertrek van essentiële medewerkers door het ontbreken van een overgansregeling kan leiden tot een directe impact op de continuïteit van bedrijfsvoering, groei en innovatiekracht van de Nederlandse techsector, zo stellen de briefschrijvers.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Loonbelasting