Een aantal kopstukken uit de Nederlandse techsector vragen in het FD het kabinet een aantal structurele aanpassingen door te voeren in de fiscale regelgeving die leiden tot de creatie van tienduizenden hoogwaardige banen bij innovatieve bedrijven.

Bestaande regelingen als de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO), de 30%-regeling voor het aantrekken van personeel uit het buitenland en de voorgestelde Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) zijn te weinig relevant voor start-ups, stellen zij. Tot de groep van 14 schrijvers van het stuk behoren onder meer Alexander Klöpping, Constantijn van Oranje-Nassau en Jelle Prins.

Ondanks het succes van vele Nederlandse technologiebedrijven klagen zij dat Nederland onder de maat presteert in vergelijking met andere landen. De techinvesteringen in ons land van € 1,1 miljard vallen in het niet bij € 10,4 miljard in het Verenigd Koninkrijk en maar liefst $ 45 miljard in Silicon Valley. De opbrengst stroomt vooral in buitenlandse zakken en wordt niet geherinvesteerd in Nederland. Bijna 40% van de investeringen in Nederlandse startups komt immers uit de Verenigde Staten. Dit moet nodig veranderen vinden de opstellers van de brief.

Hun eerste voorstel is om belasting te heffen op het moment dat werknemers aandelen daadwerkelijk (kunnen) verkopen en dit bij voorkeur tegen één vast tarief. De fiscus slaat nu medewerkers vaak al aan op niet-gerealiseerde waarderingen voordat zij hun aandelen hebben kunnen verzilveren in een beursgang of bij verkoop van de onderneming. Dit maakt Nederland minder aantrekkelijk voor techtalent.

Daarnaast zouden zij graag zien dat de fiscus wat geduldiger wordt door een succesvolle investering niet direct te belasten als deze binnen een bepaalde periode wordt geherinvesteerd in een kwalificerende onderneming. De inkomsten- of vennootschapsbelastingclaim wordt dan doorgeschoven naar de vervolginvestering, bijvoorbeeld als de fiscale deelnemingsvrijstelling niet van toepassing is.

Ook goed voor economische groei zijn een vrijstelling in box 3 voor techgerelateerde investeringen (zoals groene beleggingen) en een fiscale aftrekbaarheid van verliezen op hoogrisico-investeringen in start-ups.

Wat volgens de groep ook helpt zijn fiscale faciliteiten in in de loon- en btw-heffing. Het idee is om een techgerelateerde impactkorting te introduceren, waarbij start-ups die geld uitgeven aan innovatie en technologie hun maandelijkse belastingafdracht kunnen verminderen, aldus de belangenbehartigers van de Nederlandse tech in de krant.

 

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

4

Gerelateerde artikelen