Er zijn in Nederland nooit eerder zoveel bedrijfsvestigingen opgeheven als in 2020. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat deze cijfers sinds 2007 bijhoudt. In het coronajaar werden ook meer vestigingen opgericht dan ooit.
In Nederland zijn in 2020 zijn ruim 129.000 vestigingen van bedrijven opgeheven. Dat is 26 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal oprichtingen nam met 1,5 procent veel minder sterk toe, naar 179.000. In verreweg de meeste gevallen gaat het om bedrijven met één werkzame persoon en één vestiging.
In de Randstad werden relatief veel vestigingen van bedrijven gesloten. In de grote steden zijn veel bedrijven actief in sectoren waar relatief veel opheffingen en oprichtingen plaatsvinden, zoals in de zakelijke dienstverlening.
Vorig jaar werden ook veel horecazaken opgeheven. Het aantal opgeheven vestigingen in die sector was met 5000 hoger dan ooit en 25 procent meer dan gemiddeld. In Amsterdam sloten 800 zaken de deuren en in de regio Rotterdam 445. In de Zaanstreek werd meer dan 1 op de 9 horecavestigingen opgeheven.
Het CBS definieert een sluiting van een bedrijfsvestiging als een opheffing als er geen sprake is van voortzetting van een belangrijk deel van de activiteiten door een ander bedrijf. Het bekendste voorbeeld hiervan is een faillissement. Bedrijven die definitief hun werkzaamheden staken kunnen meerdere locaties hebben waar de bedrijfsactiviteiten worden uitgevoerd. Alle sluitingen worden afzonderlijk geteld als ze in een ander postcodegebied vallen.
Bron: CBS
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht