Het draagvlak voor het principe van gesubsidieerde scholing via een heffing voor alle OR-instellingsplichtige bedrijven is de laatste jaren verminderd. Er moet een nieuw scholingssysteem komen voor leden van ondernemingsraden, aldus minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarom heeft hij een wetsvoorstel tot aanpassing van de Wet op de ondernemingsraden ingediend. Het nieuwe scholingssysteem baseert hij voor een groot gedeelte op een voorstel van de Sociaal Economische Raad (SER).

Het voordeel van het nieuwe scholingssysteem is dat de WOR-heffing wordt afgeschaft. Hierdoor hoeft het bedrijfsleven in de nieuwe situatie € 15,7 (niveau 2011) miljoen per jaar niet meer af te dragen. Dit leidt tot een beperkte afname in administratieve lasten voor bedrijven. Daar staat tegenover dat bedrijven straks wel de reële, volledige opleidingskosten voor hun ondernemingsraden gaan betalen.

Nadelen van het huidige scholingssysteem

De ondernemer die verplicht is een ondernemingsraad in te stellen of die een OR heeft ingesteld, moet een heffing (WOR-heffing) betalen. De heffing wordt namens de SER opgelegd door de Belastingdienst. Deze heffing wordt ingezet voor scholing en begeleiding van leden van de OR. De organisatie die hieraan invulling geeft, is het Gemeenschappelijk Begeleidingsinstituut Ondernemingsraden (GBIO). De financiële middelen van het GBIO bestaan voor het overgrote deel uit de SER-bijdragen die bijeen zijn gebracht via de WOR-heffing.

Werkgevers kunnen vervolgens voor een vergoeding in aanmerking komen als hun ondernemingsraadleden cursussen volgen bij door het GBIO erkende instellingen.

Bedrijven moeten dus eerst een heffing betalen ten bate van een instituut om vervolgens van hetzelfde instituut geld te vragen voor de scholing die ze willen afnemen. Dit is een inefficiënte manier van financiering, zo laat minister Kamp weten in de Memorie van toelichting bij het wetsvoorstel. 'Het systeem wordt tegenwoordig door ondernemers primair ervaren als onnodige administratieve lastendruk. Ondernemer en OR regelen al in onderling overleg de scholing: het huidige systeem levert daarvoor geen prikkel meer.'

Nieuw scholingssysteem

Het draagvlak voor het principe van gesubsidieerde scholing via een heffing voor alle OR-instellingsplichtige bedrijven is de laatste jaren verminderd. De SER wil een nieuw systeem dat beter aansluit op de scholingswensen van dit moment en tegelijk toekomstbestendig is door meer flexibiliteit. Het kabinet is het hier mee eens en heeft het voorstel van de SER voor een nieuw scholingssysteem grotendeels overgenomen in het nu ingediende wetsvoorstel. Het nieuwe scholingssysteem bevat de volgende elementen:

  • afschaffing van de zogenaamde WOR-heffing, die ondernemingen die onder de verplichting vallen een OR in te stellen momenteel moeten afdragen ter bevordering van de scholing en vorming van OR-leden. Door de voorgestelde afschaffing van de WOR-heffing hoeven werkgevers geen percentage van de bruto loonsom meer af te dragen als heffing, maar betalen zij de volledige kosten voor de opleiding van OR-leden rechtstreeks aan het opleidingsinstituut. Hierdoor kunnen de administratieve lasten worden gereduceerd en wordt het rondpompen van geld tegengegaan;
  • een expliciet wettelijk verankerd scholingsrecht voor OR-leden c.q. een expliciete plicht voor werkgevers om hun OR-leden de scholing te laten genieten die zij voor de vervulling van hun taak nodig achten;
  • een wettelijke geschillenregeling;
  • bevoegdheid voor de SER om een richtbedrag voor scholing per dag(deel) vast te stellen dat als richtsnoer dient voor het scholingsbudget van de OR. De richtbedragen voor scholing en vorming zullen jaarlijks worden vastgesteld door een commissie van de SER. Bij de vaststelling van de richtbedragen kunnen de in het voorafgaande jaar door de erkende scholingsinstituten gehanteerde tarieven voor scholing en vorming de leidraad vormen. Daarbij kunnen per kostensoort (bijvoorbeeld accommodatiekosten, maatwerkcursus of open inschrijving) aparte richtbedragen worden vastgesteld. Een richtbedrag voor scholing per dag(deel) biedt de OR-leden houvast bij het bespreken van een scholingsprogramma en opleidingsbudget met de ondernemer;
  • een vorm van kwaliteitsbewaking van het opleidingsaanbod en monitoring van de werking van de nieuwe structuur.

Volgens de SER kan het GBIO worden opgeheven als het nieuwe scholingssysteem wordt geïmplementeerd.

Het wetsvoorstel zal naar verwachting op 1 januari 2013 in werking treden. De SER kan met ingang van deze datum het nieuwe systeem invoeren.

 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Sociale zekerheid algemeen

2

Gerelateerde artikelen