Sinds 1 maart 2020 is er een nieuwe meldingsplicht voor buitenlandse dienstverrichters (werkgevers) uit landen binnen de EER en Zwitserland die tijdelijk met hun werknemers in Nederland komen werken. Voor gedetacheerde zakenreizigers geldt een uitzondering.

Die uitzondering is met een nieuw besluit van 14 juli 2020 versoepeld. Het besluit treedt in werking op 1 september 2020. Zie voor het oorspronkelijke besluit het bericht Nieuw boetebeleid voor buitenlandse werkgevers met werknemers in Nederland.

Herstel uitzondering zakelijke besprekingen

De verduidelijking ziet op de termijn voor de uitzondering van de meldingsplicht voor werknemers die in Nederland zakelijke besprekingen voeren of overeenkomsten sluiten met bedrijven of instellingen. Door het woord 'aaneengesloten' in de betreffende bepaling is de meldingsplicht enkel uitgezonderd voor het aaneengesloten verblijven van maximaal 13 weken. Hierdoor zou bij heen en weer reizen vanaf de tweede reis wel een meldplicht zijn, wanneer het een zakelijke bespreking of het sluiten van een overeenkomst behelst die als detachering kan worden aangeduid. Dit is niet correct.

Het gepubliceerde besluit herstelt daarom de uitzondering van de meldingsplicht voor zakelijke besprekingen door het schrappen van het woord 'aaneengesloten'.

Aanpassingen BuWav

Verder vindt een aanpassing plaats van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen (BuWav). De aanpassing ziet enerzijds op de voorwaarden voor vrijstelling bij incidentele arbeid als dit vervangende arbeid betreft en anderzijds op een verduidelijking van de maximale periode voor loonbetaling bij de vergunning Europese blauwe kaart.

Lees ook het thema Buitenlandse belastingplicht in de loonbelasting.

Bron: Avanzer Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht, Europees belastingrecht, Loonbelasting, Internationaal belastingrecht

28

Gerelateerde artikelen