Bij de Belastingdienst zijn zeker 10.000 bezwaarschriften ingediend tegen de crisisheffing. Dat zegt Ton Tuinier, lid van de Raad van Bestuur van accountants- en belastingadviesbedrijf Mazars, in Nieuwsuur. Het ministerie van Financiën bevestigt dit aantal desgevraagd.
Maatregel
De crisisheffing is aan 18.000 bedrijven en organisaties opgelegd. De heffing is één van de maatregelen uit het Vijfpartijenakkoord van april 2012. Er zou 500 miljoen euro mee opgehaald moeten worden. De eenmalige crisisheffing geldt zowel voor commerciële bedrijven als voor semi-publieke instellingen als ziekenhuizen en woningcorporaties.
Bezwaarschrift
Voor elke werknemer die over 2012 meer dan 150.000 euro verdiende, moest de werkgever in april van dit jaar een extra heffing van 16 procent over het loon afdragen. Eerder maakten de KNVB en de betaald voetbalclubs al bezwaar tegen de regeling, maar nu blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur dat zeker 10.000 bedrijven en organisaties een bezwaarschrift hebben ingediend bij de Belastingdienst.
Terugwerkende kracht
Volgens Arjo van Eijsden van accountantskantoor Ernst & Young zijn de bezwaarmakers vooral verbolgen over het feit dat de maatregel in april van 2012 met terugwerkende kracht is ingevoerd, waardoor werkgevers zich niet hebben kunnen voorbereiden op de extra heffing. Volgens Ton Tuinier van Mazars steekt het de bedrijven ook dat alleen werkgevers worden getroffen, en bijvoorbeeld de eenmanszaak met een miljoenenomzet buiten schot blijft, evenals mensen met een groot vermogen.
Miljoenen
Nieuwsuur onderzocht ook hoeveel de bedrijven en organisaties aan crisisheffing hebben moeten betalen. De meesten geven alleen aan hoeveel ze over de salarissen van de Raad van Bestuur hebben moeten afdragen. Dan gaat het om 2,4 miljoen euro voor chipsfabrikant ASML, 1,2 miljoen euro voor uitzendconcern Randstad en 800.000 euro voor diervoedingproducent Nutreco.
Een aantal bedrijven heeft aan Nieuwsuur aangegeven wat er voor het totale bedrijf moet worden betaald. Akzo Nobel heeft 3,5 miljoen euro aan crisisheffing betaald, Post.nl ongeveer 1,3 miljoen euro en het Amsterdamse ziekenhuis OLVG 1 miljoen euro. Bedrijven en organisaties die bezwaar maken zijn onder meer de ANWB, DAF Trucks, Post.nl, Akzo Nobel, Nutreco en Heineken.
'Over de top'
Het voorstel voor een crisisheffing kwam destijds uit de koker van de Groen Links-fractie in de Tweede Kamer. Huidig fractievoorzitter Bram van Ojik is verbolgen over het grote aantal bezwaarschriften.
"Ze zeggen dat deze heffing in strijd is met de mensenrechten van deze veelverdieners. Dat vind ik over de top. Als je op een moment dat veel mensen hun baan kwijtraken gaat zeggen: mijn mensenrechten worden geschonden omdat ik boven de 150.000 euro wat extra belasting moet gaan betalen, dan vind ik dat eerlijk gezegd bizar", aldus Van Oijk.
Bron: Nieuwsuur
2