De bijeenkomst woensdagavond van de 27 EU-leiders met een toespraak van premier May heeft niet geleid tot concretere openingen voor een Brexitakkoord. Brexitonderhandelaar Barnier heeft aangegeven dat een akkoord nog steeds mogelijk is, maar dat hij meer tijd nodig heeft. Die tijd heeft hij gekregen. Nederland hoort bij de grootste exportverliezers als er geen akkoord komt, een 'no-dealbrexit'.

Premier May heeft een langere overgangsperiode na de Brexit niet direct van de hand gewezen. Dit zou betekenen dat de transitietijd na de Brexit wordt verlengd tot na 31 december 2020. Voor de meeste lidstaten is dit acceptabel. De extra tijd kan gebruikt worden door bedrijven en burgers om zich aan te passen aan de nieuwe situatie en om een oplossing te vinden voor onder andere de douanecontroles tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland.

Als er geen Brexitakkoord wordt bereikt, is Nederland één van de grootste exportverliezers. Kredietverzekeraar Euler Hermes heeft becijferd dat een harde Brexit ons land 4 miljard euro aan export kost. Duitsland zou met een exportdaling van 8 miljard euro in 2019 de grootste verliezer zijn. Na Nederland volgen dan België en Frankrijk met 3 miljard euro minder uitvoer. De onderzoekers gaan er in hun berekeningen onder meer vanuit dat de wisselkoers van het Britse pond bij het uitblijven van een goed akkoord flink onderuit zal gaan.

Nu er nog geen akkoord is bereikt, waarschuwen steeds meer organisaties voor de vergaande schadelijke gevolgen van een harde Brexit. De EU-leiders hebben de Europese Commissie gevraagd om de voorbereidingen op een harde Brexit op te voeren.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht

Regelgevende instantie: Europese Unie

0

Gerelateerde artikelen