In de reactie van de NOB op de internetconsultatie Wet implementatie richtlijn grensoverschrijdende omzettingen, fusies en splitsingen geeft de NOB aan dat zij verheugd is dat grensoverschrijdende juridische fusies, splitsingen en omzettingen wettelijk worden geregeld. De Orde vindt het wel een gemiste kans dat de regeling beperkt is tot kapitaalvennootschappen. De Orde ziet graag dat de regeling wordt uitgebreid tot niet-kapitaalvennootschappen, zoals stichtingen, maar ook dat diverse varianten worden geregeld, zoals ruziesplitsingen en driehoeksvarianten. Dergelijke varianten zouden mogelijk moeten blijven volgens de Orde op grond van de EU-rechtelijke vrijheid van vestiging. Ook de beperking tot EU/EER-situaties vindt de Orde onnodig. Het consultatievoorstel implementeert EU-richtlijn 2019/2121 en wijzigt Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek en de Wet op het financieel toezicht. De Minister voor Rechtsbescherming heeft de consultatie op 7 februari 2022 geopend. Reageren kon tot en met 7 maart 2022.
De Orde verzoekt met klem de antimisbruiktoets in het consultatievoorstel te verduidelijken. Is sprake van een fiscale misbruiktoets en hoe verhoudt de misbruiktoets uit het consultatievoorstel zich tot fiscale misbruiktoetsen in de fusierichtlijn en het algemene EU-recht? De Orde doet de aanbeveling om een aantal algemene voorbeelden te geven van situaties waarin in de ogen van de wetgever wel of geen sprake is van misbruik.
Daarnaast geeft de Orde suggesties voor de fiscale begeleiding van grensoverschrijdende omzettingen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen grensoverschrijdende inbound en outbound omzettingen van vennootschappen. Een wettelijke regeling, eventueel aangevuld met beleid, langs de lijnen van bestaande regelingen voor vergelijkbare (grensoverschrijdende) verrichtingen is zeer gewenst, aldus de Orde.
Bron: NOB
Informatiesoort: Nieuws