Zo'n 70 procent van de bedrijven heeft in de eerste zeven maanden van de coronacrisis een te hoog bedrag gekregen aan loonsteun, afgekort de NOW. In totaal is 3,9 miljard euro te veel overgemaakt in die periode, waarvan nog ruim een miljard moet worden terugbetaald, zo blijkt uit onderzoek door de NOS.

In het onderzoek werd aan vijftig ontvangers, die over het eerste half jaar van 2020 het meest moeten terugbetalen, gevraagd of zij dat inmiddels hebben teruggestort. Het overgrote deel heeft dat gedaan, een klein deel nog niet. Zij maken gebruik van een betalingsregeling. Onder de niet-terugbetalers zitten onder andere Scania (vrachtwagens en bussen) met een bedrag van 4 miljoen euro en C&A met 3,2 miljoen.

Dat bedrijven in het eerste half jaar veel te veel loonsteun aanvroegen, is niet zo gek, zo schrijft de NOS. "In het begin van de coronapandemie, toen er nog veel onduidelijk was over de gevolgen, schatten veel ondernemers hun omzet voor dat jaar zeer somber in." Maar bij veel bedrijven bleek die somberheid onterecht. Veruit de meesten boekten het te veel ontvangen geld in één keer terug naar het UWV, zo'n 65 procent.

Het onderzoek van de NOS is gebaseerd op cijfers van het UWV over de periodes NOW 1 en NOW 2.

Bron: NOS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Sociale zekerheid werkloosheid

Dossiers: Corona

24

Gerelateerde artikelen