In een kritisch artikel over de belastingontwijking van de Amerikaanse streamingdienst Netflix heeft de krant onderzoek gedaan naar de afspraken die de multinational met de Nederlandse belastingdienst heeft gemaakt. Het Nederlandse kantoor van de streamingsdienst blijkt twee rulings te zijn overeengekomen.
In Amsterdam huist sinds 2014 het belangrijke internationale dochterbedrijf Netflix International BV waar aan ruim vijfhonderd mensen werk wordt geboden. Het bedrijf draagt, tegen het Nederlandse tarief van tegenwoordig 25,8 procent, vele tientallen miljoenen per jaar aan winstbelasting af.
Hoewel het belang van het Amsterdamse Netflix-kantoor voor fiscale trucs is afgenomen heeft Nederland volgens NRC bij die tax planning jarenlang een sleutelrol gespeeld. "De streamingsdienst heeft een gebrekkig belastingmoraal en het bedrijf krijgt kritiek dat het geen of amper winstbelasting betaalt in markten waar het veel omzet haalt", zo is de teneur in de krant.
Rulings
Voor het onderzoek ten behoeve van het achtergrondartikel getiteld 'Netflix is een winstmachine. Maar Nederland ziet daar weinig van terug' heeft de NRC-journalist twee rulings gevonden die op de streamingdienst in Nederland van toepassing lijken te zijn. Ze gaan over verrekenprijzen en staan in geanonimiseerde samenvattingen die de Belastingdienst sinds 1 juli 2019 publiceert. Het gaat om de regelingen uit 2020, van maart (rul-20200310-apa-000002) en november (rul-20201117-apa-000006), over hoe de beloning voor ‘distributie-entiteit X’ bepaald wordt.
Netflix is gevraagd om een reactie en het bedrijf zegt dat NRC speculeert: de rulings "kunnen niet aan Netflix gelinkt worden, aangezien ze anoniem zijn". De Belastingdienst wil niet zeggen of de rulings Netflix betreffen omdat de dienst gehouden is aan geheimhouding. Irene Burgers, hoogleraar Internationaal Belastingrecht in Groningen, zegt in de krant dat de twee rulings "in lijn zijn met wat door belastingdiensten internationaal aanvaard wordt".
Bron: NRC
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht