Duitsland en Nederland zijn twee landen die voorop lopen met hun inspanningen om het klimaatakkoord van Parijs te halen met verschillende gradaties aan regelingen op het gebied van milieubelastingen. Dat stellen onderzoekers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in het rapport Tax Policy Reforms: OECD and Selected Partner Economies.

Milieugerelateerde belastinginkomsten in de OESO-landen variëren sterk van land tot land maar blijven doorgaans beperkt tot belastingen op het energieverbruik van burgers en bedrijven. Het onderzoek over het jaar 2020 laat zien dat de belastinghervormingen in de OESO-landen op milieugebied in een traag tempo verlopen met uitzondering van de twee landen.

Nederland wordt met name geprezen om de bevordering van de ecologische duurzaamheid via verschuiving van de belastingdruk van elektriciteit naar aardgas om beter rekening te houden met het koolstofgehalte van brandstoffen. Duitsland introduceert een breed pakket aan milieumaatregelen, die verder gaan dan de milieugerelateerde belastingen.

Het rapport van de OESO volgt de hervormingen van de inkomstenbelasting, sociale zekerheidsbijdragen, vennootschapsbelasting, btw, accijnzen, milieubelastingen en onroerendgoedbelasting in alle landen. Naast een overzicht van de belastinghervormingen die vóór de COVID-19-crisis zijn doorgevoerd, bevat het rapport ook een overzicht van de fiscale maatregelen die landen hebben ingevoerd als reactie op de coronaviruscrisis vanaf het begin van de virusuitbraak tot half juni 2020.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

2

Gerelateerde artikelen