Het Openbaar Ministerie heeft het hof in Den Haag gevraagd celstraffen tot zestien maanden en eenmaal een taakstraf op te leggen in een zaak die draait om miljoenenfraude bij de bekende sushiketen Sumo.
Eerder kregen de verdachte horecaondernemers geen straf omdat er een documentaire was gemaakt tijdens het onderzoek, waar zowel de rechtbank als de verdediging niets van wist. Het OM wil dit in het hoger beroep anders zien.
Rechtbank Rotterdam stelde eerder celstraffen te willen opleggen, maar dit niet te doen omdat het OM de integriteit van het strafproces "in gevaar had gebracht" door niets te zeggen over de documentaire. Hiermee werd de verdediging de kans ontnomen om met verweren te komen. De ondernemers werden wel schuldig verklaard.
De advocaat-generaal vindt dat er geen sprake was van misleiding. "De documentaire ging over het werk van de FIOD, het onderzoek (naar de verdenkingen bij Sumo, red.) was betrekkelijk willekeurig gekozen. Deze zaak speelde toen toevallig." De documentaire van KRO-NCRV is na juridisch gesteggel vorig jaar alsnog uitgezonden.
Wat het OM betreft zijn er wel fouten gemaakt in de kwestie, maar heeft de rechtbank er te zwaar aan getild. De advocaat-generaal vindt celstraffen nodig, omdat het gaat over een "omvangrijke fraude" in een periode van jaren. Vier verdachten hoorden zestien maanden, veertien maanden, zes maanden en een taakstraf eisen.
In vestigingen werd contant geld afgeroomd, volgens het OM zo'n 25 miljoen euro aan omzet, waardoor in de administratie de omzet fictief lager gehouden kon worden. Hiermee werden vervolgens onjuiste belastingaangiften gedaan. Medewerkers werden betaald met het contante geld.
Een van de verdachten schetste dat hij "geconfronteerd werd" met mensen die liever buiten een normale salarisstrook om gingen. "Zonder dat je het wil, ga je het spelletje meespelen."
De verdediging, die donderdag uitgebreid aan het woord komt, toonde tijdens de zitting een compilatie van de documentaire. Hierin was een blij opsporingsteam te zien. "Ze deden hun best om er iets leuks van te maken voor de cameraploeg", zei een van de ondernemers over de documentaire. Het OM vindt dat er met de documentaire slechts beperkt inbreuk is gemaakt op de privacy van de verdachten.
Sumo betaalde eerder al geld terug aan de Belastingdienst, plus een boete. De rechtbank oordeelde eerder dat het OM hierdoor de verdachten niet opnieuw kon vervolgen voor dezelfde feiten. Ook hier verweert het OM zich tegen.
Het hof doet 6 november uitspraak.
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Strafrecht