Staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën (CDA) schreef op 1 februari nog aan de Tweede Kamer dat Nederland met Rusland onderhandelde over een nieuw belastingverdrag. Daarvan is sinds de inval in Oekraïne geen sprake meer, zegt een woordvoerder van het ministerie tegen het FD.
Eerdere onderhandelingen in 2021 over een nieuw belastingverdrag tussen Nederland en Rusland mislukten waardoor er per 1 januari 2022 geen belastingverdrag meer is tussen Nederland en Rusland. Dit betekent dat Rusland sinds begin dit jaar 15 procent belasting op uitgaande dividenden naar Nederland kan heffen en 20 procent op royalty- en rentebetalingen die deze kant op gaan. Hierdoor had Nederland al vóór de sancties tegen Rusland een deel van zijn aantrekkingskracht voor Russische ondernemingen verloren.
Het oude belastingverdrag maakte van Nederland immers een populaire tussenstop voor Russische multinationals om belasting te ontwijken. Royalty- en rentebetalingen vanuit Rusland naar Nederland moest Moskou onbelast laten. Vanuit Nederland stroomden zulke vergoedingen nauwelijks of niet belast door naar landen zonder winstbelasting. Over uitgaande dividenden mocht Rusland volgens het oude verdrag 5% bronbelasting heffen in plaats van de gebruikelijke 15%.
Het zijn niet de minste Russische bedrijven die door de beëindiging van het verdrag de fiscale voordelen gaan mislopen die ooit aanleiding waren om in Nederland domicilie te kiezen, zo schrijft de krant. In het artikel worden onder meer Yandex, exploitant van de grootste internetzoekmachine in Rusland, en het Russische supermarktbedrijf X5 Retail Group NV genoemd.
Bron: FD
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht