Consumenten en ondernemers worden niet genoeg gewaarschuwd voor de gevaren van extra aflossen op de hypotheek. Sommige geldverstrekkers geven maar beperkt informatie over extra aflossen en afgelost geld kan niet altijd weer opgenomen worden. Daarvoor waarschuwt adviesbureau Van Bruggen Adviesgroep.
Op de lange termijn is aflossen misschien een goed idee, maar op de korte termijn kan dit voor problemen zorgen bij mensen die hun baan hebben verloren of bij ondernemers die geldproblemen hebben, stelt het adviesbureau na een rondgang langs geldverstrekkers. Het adviesbureau noemt geen specifieke namen.
Er wordt volgens het adviesbureau "nog steeds op grote schaal" extra afgelost. Bij enkele geldverstrekkers gebeurt dat sinds het uitbreken van de coronacrisis "zelfs enkele tientallen procenten" meer dan vorig jaar. Extra aflossen lijkt logisch door de lage rentestand en omdat mensen geld overhouden omdat vakanties bijvoorbeeld niet doorgingen, maar Van Bruggen adviseert eerder een goede spaarbuffer om werkloosheid op te kunnen vangen.
"Je kunt beter iets te veel hypotheekrente betalen terwijl je nagenoeg geen rente op je spaarrekening ontvangt, dan dat je niet meer over je spaargeld kunt beschikken als het even tegenzit", zegt Michiel Meijer, algemeen directeur van Van Bruggen Adviesgroep. Eerder extra afgelost geld kun je ook niet zomaar meer opnemen. Mocht het wel lukken dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar, waarschuwt het adviesbureau.
De Hypotheker laat weten dat consumenten vaak niet weten op welk deel van de lening er afgelost wordt. "Er zijn leningdelen in box 1 en box 3. Aflossen heeft altijd fiscale consequenties, waarvan de klant niet op de hoogte is. Wij adviseren geldverstrekkers om een disclaimer te plaatsen. Maak een herberekening en laat een adviseur meekijken", aldus een woordvoerder. Ook adviseert De Hypotheker om alleen geld af te lossen dat de komende vijf of tien jaar niet gebruikt hoeft te worden. "Als je een auto wil kopen of gezinsuitbreiding is op komst, dan is het niet slim om al je spaargeld in je hypotheek te stoppen."
Bron: Van Bruggen Adviesgroep
Informatiesoort: Nieuws