In een commentaar op de belastingplannen voor volgend jaar wijzen de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland er met klem op dat het kabinet niet moet streven naar een systeem waarin de winst van de ondernemer gelijk wordt belast als het arbeidsinkomen van de werknemer. Dat is tegen de internationaal geaccepteerde regel van de 'golden principle' in de fiscaliteit, zo vinden de belangenorganisaties.

Winst voor de ondernemer en het arbeidsinkomen van de werknemer zijn immers totaal geen vergelijkbare grootheden, zo redeneren ze. Ondernemers moeten van hun winstinkomen ook reserveringen maken voor investeringen (bijv. in innovaties of de energietransitie) en voor slechte tijden. "De hele winst belasten als arbeidsinkomen doet geen recht aan de verschillende functies van het winstinkomen en miskent de rol van ondernemers en ondernemerschap als motor van onze economie", zo staat te lezen in het commentaar.

De ondernemersclubs vinden een aantal maatregelen uit het belastingpakket 2023 contraproductief en onlogisch en vinden dat Nederland wat betreft de marginale belastingdruk op winstinkomen in ieder geval moet aansluiten bij het Europees gemiddelde (dat lager ligt).

Het kabinet is van plan een verhoging van onder meer tarieven in de Vpb, box 2 en de overdrachtsbelasting door te voeren, maar ook om de zelfstandigenaftrek sneller te versoberen, de doelmatigheidsmarge van de gebruikelijkloonregeling af te schaffen en de middelingsregeling af te danken. 

Concreet betekent dit voor de IB-ondernemer dat versobering van de fiscale regelingen zoals de zelfstandigenaftrek zou moeten worden teruggeven aan ondernemers via instrumenten die leiden tot de gewenste economische spill-over effecten van ondernemerschap zoals investeringen, innovatie en werkgeverschap.

Globaal evenwicht dga's

Bij de IB-ondernemer wordt het 'golden principle' nog gehuldigd, zo stellen de ondernemersorganisaties. Belasting op winstinkomen staat hier op gepaste afstand van die op arbeidsbeloning. Voor de dga's zit dat anders. Daar constateren de organisaties dat de voorgenomen lastenverzwaringen het evenwicht juist uit het lood slaan.

Zij bepleiten ook bij de ondernemers met een bv een globaal evenwicht. "Hanteer bij de huidige tariefstelling van de Vpb een box 2-tarief van 24,5 procent zonder differentiatie naar de hoogte van de uitgekeerde winst." Daarmee is volgens de ondernemers de integrale marginale druk (Vpb + aanmerkelijk belang) circa 44 procent en gelijk aan die van de IB-ondernemer.

Het volledige commentaar is te lezen in de brief (pdf) die VNO-NCW en MKB Nederland naar de Tweede Kamer en de staatssecretaris van Financiën hebben gestuurd.

Bron: VNO-NCW/MKB Nederland

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2022

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

31

Gerelateerde artikelen