"Een stabiel en voorspelbaar fiscaal kader helpt bij het maken van keuzes van vaak internationaal opererende bedrijven, groot of klein, om hun onderzoeks- en innovatieactiviteiten in een land te doen. Maar dat is lastig met steeds vaker maatregelen met terugwerkende kracht en wisselende tarieven." Dat schrijven de werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.
De eerste resultaten uit de ‘nationale peiling ondernemingsklimaat’ onder ondernemers laten zien dat bijna 30 procent van de ondernemers in Nederland vindt dat ons land niet aantrekkelijk meer is om investeringen te doen als gevolg van het overheidsbeleid. Zo'n 60 procent van de ondernemingen vindt dat het vestigingsklimaat de afgelopen vijf jaar is verslechterd.
Het is volgens de ondernemersorganisaties de zaak te zorgen dat het Nederlandse fiscaal stelsel concurrend blijft, en in ieder geval geen nadeel oplevert. Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt, zo staat in de brief te lezen, dat de effectieve winstbelastingdruk is opgelopen van 21,3% in 2010 naar 22,4% in 2020 voor alle bedrijven. Grote ondernemingen zagen de effectieve druk het meest toenemen van 20,1% naar 23,6%. Daarmee ligt de druk ruim boven het Europees gemiddelde (in 2020 volgens OESO 19,3%). De onderzoekers laten ook zien dat eerder onderzoek van het CBS waaruit bleek dat de belastingdruk tussen 2010 en 2017 is afgenomen, niet correct is.
Om aantrekkelijk te zijn voor investeringen "moet de voorspelbaarheid van het overheidsbeleid beter, want wie investeert wil weten waar hij aan toe is", aldus de organisaties. Daarbij wijzen de ondernemersorganisaties ook op "de stapeling van regels" waar ondernemers tegenaan lopen. De ondernemers stellen ook vast dat het rendement op investeringen in Nederland lager is dan elders in Europa en in Verenigde Staten.
De organisaties vinden dat er in versneld tempo nieuwe infrastructuur moet komen voor schone energie. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld nieuwe netwerken voor waterstof, CO2 en elektricteit. "Andere landen zitten namelijk niet stil om deze randvoorwaarden in te vullen en bedrijven daarmee tot investeringen te verleiden, zoals de VS en Duitsland", aldus VNO-NCW.
Donderdag is er een Kamerdebat over het vestigingsklimaat in Nederland.
Bron: VNO-NCW
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen