Onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wijst uit dat er veel zaken spelen die het op de juiste manier nalopen van de jaarrekening bij bedrijven in het geding kunnen brengen. Het gaat zowel om de vraag van de markt als om de wijzes waarop het verdienmodel en het bedrijfsmodel zijn ingericht.

De accountancysector wordt opnieuw onder de loep genomen. Een onafhankelijke door de minister van Financiën ingestelde commissie gaat kijken hoe de kwaliteit van wettelijke controles door accountants kan worden verbeterd. Begin 2020 wordt een advies verwacht.

Het rapport van de AFM legt een solide basis voor regulering. Behalve een inventarisatie van de zwakheden van het huidige accountantsmodel, heeft de toezichthouder ook alternatieve modellen op een rijtje gezet. De alternatieven zijn van het radicale soort. Voorbeelden zijn het afsplitsen van de adviesactiviteiten ('audit only') bij de grote kantoren, accountants in overheidsdienst, en het schrappen van de plicht van bedrijven om zich door een accountant te laten controleren. De accountant wordt nu bijvoorbeeld betaald door de onderneming waarvan hij de boeken controleert. Mogelijk is hij daardoor geneigd minder streng te controleren. De afgelopen jaren zijn er ook diverse grote rechtszaken geweest (o.a. Vestia, Imtech) waarin de rol van een accountant ter discussie werd gesteld.

Bestuurder Gerben Everts van de toezichthouder legt uit: ,,De accountancysector ondergaat de laatste jaren een aantal noodzakelijke hervormingen en zet verbeterstappen. Om echt toekomstbestendig te worden, is verder onderzoek nodig naar de onderliggende kwetsbaarheden in de structuur van de sector.''

Op basis van wetenschappelijke literatuur zet de toezichthouder alle kwetsbaarheden op een rij. Het gaat in het rapport onder andere over beleggers die geen flauw idee hebben of de accountant zijn werk goed heeft gedaan; over het samenwonen van commercieel ingestelde adviseurs en accountants, die geacht worden het publiek belang te dienen; over klanten die voor hun eigen controle betalen.

Het is erg belangrijk voor bijvoorbeeld beleggers, banken en leveranciers dat informatie over de financiële prestaties van ondernemingen juist, volledig en getrouw is. Onbetrouwbare cijfers en onvoldoende kwaliteit van wettelijke controles kunnen volgens de waakhond leiden tot verkeerde investeringsbeslissingen. Dat kan uiteindelijk banen, spaargeld en pensioenen op het spel zetten.

Bron: ANP/FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Jaarrekening

1

Gerelateerde artikelen