Door de ingrepen van het kabinet daalt de fiscale subsidie van eigen woningen in Nederland met 27%. Het huidige subsidiebedrag van 15,6 miljard euro zakt op termijn naar 11,4 miljard euro.

De daling van de fiscale subsidie werd bekend gemaakt in een onderzoek van Amsterdam School of Real Estate (ASRE), een instituut voor vastgoedkunde verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

De Nederlandse koopwoningmarkt wordt gekenmerkt door een omvangrijke hypotheekschuld en een omvangrijke fiscale subsidiëring van het eigenwoningbezit. De recent ingezette vermindering van de fiscale subsidiëring kan bijdragen aan het verlagen van de hypotheekschuld en/of de fiscale subsidiëring. De analyses in het rapport bevestigen dit ten dele.

De recente herzieningen van de fiscaliteit van het eigenwoningbezit omvat twee belangrijke pijlers:

  1. de aflossingsverplichting; en
  2. de geleidelijkeverlaging van het maximale tarief tenbehoeve van de hypotheekrenteaftrek.

De aflossingsverplichting blijkt uit de analyses een ingrijpender maatregel dan de verlaging van het maximale tarief voor de renteaftrek, ook wanneer de maatregel volledig ingevoerd is. Ook blijkt uit de analyses dat de invloed van de herzieningen op de maandlasten ingrijpender is dan op de gebruikskosten. Dit is het gevolg van het feit dat een andere fiscale subsidie aan eigenaar /bewoners, de vrijstelling van het in de woning opgebouwde vermogen voor vermogensrendementsheffing, ongemoeid blijft. Het eigen vermogen in de woning blijft fiscaal gesubsidieerd ten opzichte van ander vermogen. De totale vermindering van de fiscale subsidiëring van het eigenwoningbezit neemt niettemin
€ 4,2 miljard af. Dit komt overeen met een vermindering van ruim 27%.

Een tweede aandachtspunt in dit rapport betrof de vraag of de maatregelen, doordat zij wellicht niet gelijkelijk ingrijpen op alle huishoudens, bepaalde marktsegmenten harder zou raken dan andere. Op basis van de analyses in dit rapport kan geconcludeerd worden dat dit niet waarschijnlijk is. In de duurdere woningmarktsegmenten geldt dat huishoudens, ook nu al, een veel aanzienlijker deel van hun totale subsidie genieten via de vrijstelling van het vermogen voor de vermogensrendementsheffing. Dit deel van de subsidie blijft bij de huidige maatregelen onveranderd.

Bron: ASRE

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

0

Gerelateerde artikelen