Zeer grote ondernemingen hebben een hogere effectieve belastingdruk dan kleine ondernemingen. Dat blijkt uit onderzoek naar 47.595 Nederlandse jaarrekeningen van 9.455 unieke ondernemingen. De onderzoekers hebben ook ontdekt dat de effectieve druk van de vennootschapsbelasting significant is gestegen van 21,29 procent (2010) naar 22,43 procent (2020). Het standaard VPB-tarief was in die jaren respectievelijk 25,5% en 25%.
Twee promovendi aan de Tilburg University, Jesse van der Geest en Christian Peters, analyseerden de belastingdruk van grote én kleine Nederlandse ondernemingen en keken naar enkelvoudige jaarrekeningen van nv's en bv's op basis van de private Amadeus-database. Door de financiële kengetallen is een steekproef uit deze database volgens Van der Geest en Peters omvangrijker dan bijvoorbeeld die van het CBS.
De onderzoekers vinden geen extreme verschillen in de effectieve druk naar bedrijfsgroottes. Voor kleine bedrijven (balanstotaal tot €6,55 miljoen) bedroeg die in 2010 gemiddeld 20,6% tegen 21,1% tien jaar later. Zeer grote ondernemingen (balanstotaal boven de €26,2 miljoen) kenden een gemiddelde druk van respectievelijk 20,1% en 23,6%. Middelgrote en grote bedrijven zaten daar tussenin.
Dat de belastingdruk van (zeer) grote ondernemingen hoger uitvalt dan voor het mkb vinden de twee promovendi opvallend. "In het publieke debat wordt vaak de indruk gewekt dat grote ondernemingen kunnen profiteren van allerhande belastingfaciliteiten terwijl het mkb onder een hogere belastingdruk gebukt gaat. Een dergelijk beeld komt dus niet naar voren uit ons onderzoek."
Verder stellen zij vast dat het verschil tussen de effectieve en de wettelijke belastingdruk niet heel groot is. Nederland fungeert volgens de onderzoekers dus niet als een belastingparadijs voor belastingplichtige entiteiten die gevestigd zijn in Nederland. "We kunnen echter geen conclusies trekken over de rol die Nederland speelt in de internationale belastingontwijking. Omdat we enkel kijken naar entiteiten die hier belastingplichtig zijn, blijven winstverschuivingen naar andere jurisdicties buiten beeld", zo schrijven zij in de eindconclusie van hun onderzoeksverslag dat in het economische vakblad ESB is gepubliceerd.
Bron: ESB
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Vennootschapsbelasting