Op 18 maart 2024 heeft de FIOD vier mannen (35, 36, 37 en 38 jaar) uit Almelo, Borne en Hengelo aangehouden op verdenking van btw-fraude met mobiele telefoons. De verdenking is dat de mannen via het opknippen van grootschalige handel in de telefoons probeerden onder de verleggingsregeling uit te komen. 

Tijdens de doorzoekingen in hun woningen en bedrijfspanden in Almelo, Borne en Hengelo is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, contant geld, Bitcoins, een Rolex-horloge en een auto.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een melding van de Belastingdienst. Het vermoeden is dat de verdachten met hun bedrijven betrokken zijn bij grensoverschrijdende btw-fraude met de in- en verkoop van mobiele telefoons en fraude met toepassing van de verleggingsregeling. In het geval van bijvoorbeeld mobiele telefoons zijn partijen verplicht om bij bedragen van 10.000 euro of meer per goederensoort de zogenoemde verleggingsregeling omzetbelasting toe te passen en moet de omzetbelasting verlegd worden naar de afnemer. Deze regeling is in het leven geroepen om fraude tegen te gaan en ervoor te zorgen dat de uiteindelijke afnemer omzetbelasting afdraagt. De tussenliggende schakels kunnen dan geen btw terugvragen.

In dit onderzoek denkt de FIOD dat een van de bedrijven grote partijen mobiele telefoons koopt boven een bedrag van 10.000 euro. De orders worden vervolgens opgeknipt in facturen, waarbij het bedrag onder de 10.000 euro blijft om onder de verleggingsregeling uit te komen, ook wel smurfen genoemd. Vervolgens worden de goederen doorgeleverd binnen een fraudeketen. Ergens in de keten draagt een ondernemer – een ploffer - geen btw af aan de Belastingdienst, terwijl deze wel btw in rekening brengt aan zijn afnemer en deze afnemer de btw wel terugvraagt.

Om welk fraudebderag het gaat heeft de FIOD niet vermeld.

Bron: FIOD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Strafrecht

473

Gerelateerde artikelen