De afgelopen twaalf jaar heeft de Belastingdienst € 24 miljard aan toeslagen ten onrechte uitbetaald. Hiervan komt een groot deel uiteindelijk terug, maar € 1,5 miljard staat nog open. Van dit bedrag is maar liefst € 806 miljoen afgeboekt als oninbaar, zo melden Nieuwsuur en Nieuws en Co.

Vanaf 2005 loopt de tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang niet meer via de aangifte inkomstenbelasting, maar is de kinderopvangtoeslag ingevoerd. In 2006 kwamen daar de huur- en zorgtoeslag bij. In 2009 volgde het kindgebondenbudget. Tot eind 2018 betaalde de Belastingdienst in totaal een bedrag van € 150 miljard uit aan deze vier toeslagen. Dat ging in 16 procent van de gevallen niet goed, € 24 miljard werd in die twaalf jaar ten onterecht uitgekeerd.

Zes miljoen Nederlandse huishoudens ontvangen een of meerdere toeslagen. Als er veranderingen in een huishouden plaatsvinden qua samenstelling of inkomen moeten de toeslagaanvragers die wijzigingen doorgeven aan de Belastingdienst. En daar gaat het heel vaak fout. Mensen vergeten op tijd een wijziging door te geven en ontvangen dan te veel toeslag. Tegen de tijd dat ontdekt wordt dat er teveel toeslag is ontvangen, is het geld al op en moeten mensen bedragen terug gaan betalen die ze niet meer hebben. Er zijn wel betalingsregelingen mogelijk, maar dan nog kan het geld bij veel mensen niet meer worden teruggevorderd. Het toeslagensysteem is gewoon voor veel mensen te complex.

Bron: Nieuwsuur/ ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

  310
Gerelateerde artikelen