Ook het bezit van cryptomunten valt onder de belastingheffing
1 december 2017
Bitcoins, ethers en alle andere digitale munten behoren tot het vermogen en moeten in de inkomstenbelasting worden opgegeven onder 'overige bezittingen' in box 3.
De waarde kan de bezitter van cryptocurrencies berekenen op basis van de koers op 1 januari van het jaar waarover hij aangifte doet. In april 2018 is dat dan 1 januari 2017. Dat is voordelig voor huidige cryptocurrencybezitters: een bitcoin was op 1 januari 2017 zo'n 850 euro waard, maar op dit moment is een bitcoin bijna 8.000 euro waard, zo meldt het tech-platform Bright.nl.
Bright tipt verder dat de bezitter van cryptomunten vermogensbelasting in 2019 (met peildatum 1 januari 2018) over de waarde van de digitale munten kan voorkomen door vóór het einde van het jaar de waarde van de cryptomunten om te zetten naar euro's en vervolgens een (eerste) huis, auto of ander duur spul te kopen.
RTL Z heeft een video samengesteld over bitcoins en de belastingaangifte:
A-G Pauwels is van mening dat de lening op 31 december 2012 een eigenwoningschuld was, zodat deze volgens het overgangsrecht in 2016 een 'bestaande eigenwoningschuld' van box 1 is.
Hof Den Haag oordeelt dat het niet redelijk is om uit waarnemingen ter plaatse met één klantentelling (2016 en 2018) of twee tellingen (2015 en 2017) van maximaal twee uur de omzet van een heel jaar af te leiden.
Een ingegane oudedagslijfrente kan fiscaal geruisloos worden omgezet in een uitgestelde oudedagslijfrente. Dit staat in een standpunt van de Kennisgroep verzekeringsproducten en assurantiebelasting naar aanleiding van de vraag of een belastingplichtige, die nog niet de leeftijd van de uiterste ingangsdatum heeft bereikt, de al ingegane oudedagslijfrente geruisloos kan omzetten in een uitgestelde oudedagslijfrente.
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat ook de niet-gerealiseerde vermogenswinsten in box 3 worden belast. Voor de woning zijn daarbij de WOZ-waarden van belang. Er hoeft geen rekening te worden gehouden met het eigen gebruik.
Naar aanleiding van het nieuwste ongelijkheidsrapport ‘Takers not Makers’ van Oxfam Novib hamert de Nederlandse tak van de ngo opnieuw op het "gebrekkige en oneerlijke Nederlandse belastingstelsel dat economische ongelijkheid steeds meer in de hand werkt". Volgens Oxfam Novib is eigenlijk een geheel nieuw belastingstelsel nodig, maar een simpele maar eerlijke vermogensbelasting, zwaardere heffingen op miljoenenerfenissen en het dichten van de sluiproutes voor multinationals zou een mooi begin zijn.
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de inspecteur het door A BV aan X uitgekeerde dividend terecht als loon heeft aangemerkt. Het uitgekeerde dividend vindt zozeer haar grond in de dienstbetrekking dat zij als daaruit genoten moet worden aangemerkt.
De koopkracht van de meeste huishoudens verbetert dit jaar, al is die verbetering wel gering. Zelfstandigen en gepensioneerden gaan er gemiddeld genomen juist op achteruit. Dat meldt het Nibud. De koopkrachtstijging komt volgens de voorlichter voor geldzaken onder andere doordat de lonen meer stijgen dan de prijzen.
Deze maand versturen platformen een overzicht aan verkopers die in 2024 actief waren op hun platform. Het gaat om een activiteitenoverzicht als gevolg van de DAC7-verplichting aan de Belastingdienst. Het gaat om verkopers die in 2024 (tweedehands) spullen verkochten, transportmiddelen of onroerend goed verhuurden, of persoonlijke diensten leverden op online platformen.
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat X niet in aanmerking komt voor de 30%-regeling. Op het moment dat X de arbeidsovereenkomst aangaat met Y BV is zijn woonplaats al in Nederland.
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de schattingen van de box 3-inkomens 2015 en 2016 van X in verband met de Zwitserse bankrekeningen redelijk zijn. De schattingen berusten namelijk op de concrete bedragen van de contante opnames en op het renseignement van de rekeningen.