De Belastingdienst weigerde de kosten te betalen van een bezwaarprocedure die was aangetekend door de medewerker van een gastouderbureau. Rechtbank Den Haag oordeelt echter dat iemand zich beroepsmatig rechtsbijstandverlener mag noemen, mits deze persoon voldoende scholing en/of werkervaring heeft.

Bij gastouderbureau Roodkapje verleent een van de medewerkers rechtsbijstand aan ouders. Ouders kunnen via haar bezwaar aantekenen over kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst weigert echter de kosten voor deze bezwaarprocedures te vergoeden.

Volgens de Belastingdienst mogen alleen juristen, WOZ-adviseurs en belastingadviseurs met een juridische opleiding beroepsmatig rechtsbijstand verlenen. De medewerker van het gastouderbureau is niet juridisch geschoold. Het gastouderbureau spant daarop een zaak aan tegen de Belastingdienst.

De rechter oordeelt dat de ruime praktijkervaring van de medewerker gelijk staat aan juridische scholing. Ze werkt al zeven jaar lang als bezwaarbehandelaar en heeft ruim 400 bezwaarschriften behandeld. Bovendien staat ze daarbij onder leiding van een fiscaal econoom en jurist.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

6

Gerelateerde artikelen