Een groot aantal landen buiten de Europese Unie overweegt eveneens de invoering van nieuwe belastingen voor technologiereuzen. De Europese Unie is al een tijd van plan om deze digitale belasting voor bedrijven als Google, Facebook en Apple in te voeren op basis van omzet in plaats van winst.

Zuid-Korea, India en tenminste zeven andere Aziatische landen, evenals Mexico, Chili en andere Zuid-Amerikaanse landen, overwegen de belasting. De EU vindt de belastingregels in het internettijdperk achterhaald. Multinationals betalen winstbelasting in het land waar ze 'met steen en mortel' gevestigd zijn. Techreuzen als Amazon en Apple ontwijken belastingen door zich te vestigen in fiscaal aantrekkelijke landen terwijl ze enorme omzetten draaien in andere landen die door de vestigingsregel belastinginkomsten mislopen.

Een aantal landen buiten Europa denkt er inmiddels net zo over als de Europese Commissie. 'Als we hier niets mee doen, denk ik dat het land inkomsten misloopt', zegt de Maleisische vice-minister van financiën Datuk Amiruddin in het Financieele Dagblad. Zijn land is van plan om een digitale belasting aan zijn begroting voor 2019 toe te voegen. Ook in Zuid-Korea wordt op dit moment gesproken over het invoeren van een digitaks. De krant baseert het nieuws op basis van berichtgeving in de Wall Street Journal.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Carrousel: Carrousel

1

Gerelateerde artikelen