Er is ophef in de Verenigde Staten ontstaan omdat de IRS, de Amerikaanse equivalent van de Belastingdienst, onlangs aankondigde dat ze een verplichte scan van het gezicht gaan vragen aan Amerikaanse burgers voordat ze online belastingaangifte mogen doen. De IRS wil daarmee identiteitsfraude voorkomen.
Het plan valt niet in goede aarde in een land waar men doorgaans veel wantrouwen koestert tegen overheidsbemoeienis, vertelt correspondent Casper Thomas bij Bureau Buitenland van NPO Radio 1.
Om iemands identiteit te verifiëren, moet de belastingplichtige eerst een officieel document scannen, zoals een rijbewijs, en daarna wordt de burger gevraagd een filmpje van zijn of haar gezicht te maken. Gezichtsherkenningssoftware vergelijkt de twee dan en beslist of ze overeenkomen. Mocht dat niet zo zijn, dan volgt een uitnodiging voor een videogesprek met een medewerker van het ID.me, het bedrijf dat de dienst verleend.
Het feit dat het door een privaat bedrijf zou worden gedaan, is voor veel Amerikanen een doorn in het oog omdat er geen federale wetten zijn die duidelijk omschrijven wat er met biometrische data gedaan mag worden.
De échte controverse gaat volgens de buitenlandcorrespondent over het feit dat er geen keuze is: "Het aanleveren van de data is een vereiste om belastingzaken te doen, iets waar elke Amerikaan op een gegeven moment mee te maken krijgt. Dat de overheid nu opeens zulke persoonlijke gegevens nodig heeft en ook voor een langere tijd opslaat, nota bene bij een privaat bedrijf, schiet bij velen in het verkeerde keelgat."
Bron: NPO Radio 1
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht