Nederlandse bedrijven investeerden in 2023 voor een recordbedrag (€ 8,7 miljard) in nieuwe innovatieve technologie, met steun vanuit de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Dat staat in het jaarverslag dat minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft gepubliceerd. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland die de regeling uitvoert voor het ministerie.

Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van hun loonkosten en andere uitgaven voor het doen van onderzoek en ontwikkeling (R&D) verlagen. Uit het jaarverslag 'Focus op research & development - de WBSO in 2023' (pdf) blijkt dat het bedrag aan innovatieprojecten voor € 5 miljard bestaat uit loonkosten en voor € 3,7 miljard uit niet-loonkosten.

De € 8,7 miljard is een stijging van bijna € 500 miljoen ten opzichte van de vorige recordscore in 2022 en is €1 miljard of meer dan in 2019, 2020 en 2021. Populaire technologieën in 2023 waren kunstmatige intelligentie (AI), energiematerialen, waterstof, halfgeleiders en quantum.

Bron: RVO

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting, Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting

65

Gerelateerde artikelen