Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft de Eerste Kamer laten weten dat de overheid niet volledig garant staat voor kortlopende leverancierskredieten. De overheid staat voor de eerste € 1 miljard schade voor 90 procent garant. De kredietverzekeraars dragen hierdoor zelf 10 procent risico.
Met kortlopende leverancierskredieten wordt in Nederland op jaarbasis door commerciële kredietverzekeraars meer dan € 200 miljard euro aan handel mogelijk gemaakt. Het kabinet wilde voor 100 procent garant staan, maar de Europese Commissie is hier niet mee akkoord gegaan. De Europese Commissie wilde de regeling alleen goedkeuren als deze in grote lijnen gelijk is aan de Duitse regeling.
In Duitsland staat de overheid voor 90 procent garant. Deze regeling was al goedgekeurd. Om oneerlijke concurrentie op de interne markt tegen te gaan, wil de Europese Commissie niet dat een ander land meer zekerheid biedt.
Door de coronacrisis werd het voor bedrijven lastiger om hun leveranciers binnen de geldende termijnen af te betalen. In maart kwamen de eerste signalen dat kredietverzekeraars terughoudend waren in het verstrekken van leverancierskredieten. Verzekeraars wilden op grote schaal, zonder analyse van de risico’s op individuele bedrijven, voor hele sectoren of landen de limieten afbouwen of intrekken. Daarom heeft de overheid besloten om over te gaan tot herverzekering van de gehele portefeuille voor het jaar 2020.
De staatssecretaris heeft zelf onderhandeld met de kredietverzekeraars. Drie grote internationale spelers en drie kleinere Nederlandse verzekeraars gaan een overeenkomst aan met de overheid. Verzekeraars die nog niet in beeld zijn kunnen zich tot en met 30 juni melden.
Bron: ANP/ Redactie TaxLive