Grote delen van de overheidsfinanciën lopen binnen drie jaar gevaar door de ernstig vertraagde vernieuwing van cruciale ict-systemen bij de Belastingdienst. Dat hebben externe ict-deskundigen geschreven die deze vernieuwing onderzochten. Zij bevestigen interne analyses door de Belastingdienst, die in handen zijn van het NRC. De continuïteit van de belastingheffing staat op het spel, nu de Belastingdienst er volgens de deskundigen niet in lijkt te slagen verouderde technologie op tijd te vervangen.

Het gaat om de systemen voor loonheffing, waarmee de Belastingdienst jaarlijks meer dan 150 miljard euro aan belastingen en premies voor volks-, werknemers- en zorgverzekeringen binnenhaalt. Dat is bijna de helft van de totale rijksinkomsten. Ook het systeem voor de inkomstenbelasting loopt gevaar. Op basis hiervan komt jaarlijks zo’n 20 miljard binnen en keert de Belastingdienst miljarden aan burgers uit.

De krant schrijft dat het zogeheten platform Cool:Gen, waarop de belangrijkste ict-systemen voor de loon- en inkomstenheffingen draaien, vanaf eind 2026 niet meer technisch wordt ondersteund.

Bron: NRC

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Carrousel: Carrousel

Focus: Focus

  1570
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen
MUST READ, COLUMNS