Een directeur-grootaandeelhouder neemt slechts een deel van de overeengekomen pensioentermijnen op in zijn aangifte inkomstenbelasting 2015 en 2016. De belastinginspecteur corrigeert tot de oorspronkelijke hoogte van de termijnen omdat deze vorderbaar en inbaar zijn.
Een directeur-grootaandeelhouder is met zijn Beheer BV een pensioenaanspraak overeengekomen van € 57.327. In 2015 en in 2016 betaalt de BV daarvan € 8.573 uit. De bezittingen van deze BV bestaan nagenoeg uitsluitend uit twee vorderingen op de man zodat de BV, aldus de man, niet tot volledige uitbetaling kan overgaan. Er zijn door de man geen andere feiten aangevoerd. Ook blijkt niet dat de BV eenzijdig het recht heeft de pensioenaanspraak te verlagen.
De rechtbank oordeelt dat de pensioenaanspraken vorderbaar en inbaar zijn op basis van art. 3.146 lid 1 Wet IB 2001. Daarbij is de mogelijkheid niet benut de pensioenuitkering te verrekenen met de vorderingen van de BV op de man.
Belang voor de praktijk
In een eerdere procedure is voor het jaar 2013 voor dezelfde man geoordeeld dat de pensioenuitkering vorderbaar en inbaar is ondanks dat de BV de verschuldigde loonbelasting niet kan voldoen. De rechtbank trekt voor de jaren 2015 en 2016 dezelfde conclusie.
In V&A 08-078 gaat de Belastingdienst in op het prijsgeven van pensioenuitkeringen. Alleen als deze uitkering niet meer voor verwezenlijking vatbaar is in verband met een dwingende maatschappelijke reden, kan van de aanspraak worden afgezien. Dat kan het geval zijn bij schuldsanering (als alle schuldeisers afzien van (een deel van) hun vorderingen), faillissement of surseance van betaling. In deze situaties hebben de aanspraken feitelijk geen waarde en kunnen ze ook geen voorwerp zijn van oneigenlijke handelingen. Belastingheffing over de aanspraken is dan niet redelijk.
Het zou inmiddels duidelijk moeten zijn dat de heffing van inkomstenbelasting over pensioentermijnen niet zomaar ontgaan kan worden. In deze zaak ligt verrekenen met de vorderingen voor de hand.
Lees ook het thema De uitfasering van het pensioen in eigen beheer.
Bron: Fiscaal Juridisch Adviesbureau Nationale Nederlanden
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Pensioenen, Inkomstenbelasting, Loonbelasting