Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat het door X bv in 2016 ingevoerde omslagstelsel niet in strijd is met goedkoopmansgebruik. Vrijval voorziening kan geheel verrekend worden met in het laatste jaar toegestane verliesverrekening.

In deze zaak heeft een bv een pensioen toegezegd aan haar directeur-grootaandeelhouder. Op de fiscale balans is deze pensioenvoorziening opgenomen met een bedrag van € 369.543. Op 1 januari 2016 heeft de bv nog € 666.946 aan te verrekenen verliezen uit 2007 en deze verliezen zijn te verrekenen tot uiterlijk 1 januari 2017.

De bv besluit om met ingang van 2016 over te gaan naar het ‘omslagstelsel’ en laat de pensioenvoorziening volledig vrijvallen in de winst. De inspecteur acht dit niet mogelijk en corrigeert de aangifte. In geschil is of de bv in 2016 het door haar tot dan toe gehanteerde pensioenstelsel mag wijzigen en mag overgaan op het omslagstelsel. Niet in geschil is dat met de overgang naar een ander waarderingsstelsel geen incidenteel fiscaal voordeel wordt beoogd.

Nadat Rechtbank Gelderland op 23 november 2020 (ECLI:NL:RBGEL:2020:6182, niet gepubliceerd) het beroep van de bv heeft afgewezen tekent zij beroep aan bij het hof. Het hof oordeelt dat het door de bv in 2016 ingevoerde omslagstelsel niet in strijd is met goedkoopmansgebruik. En het hof merkt op dat het waarderingsvoorschrift van art. 3.29 Wet IB 2001 niet van toepassing is omdat bij het omslagstelsel geen sprake is van een te passiveren pensioenverplichting. De betaalde pensioenpremies of pensioenuitkeringen worden namelijk ten laste van de winst gebracht van het jaar waarin de betaling of uitkering plaatsvindt. De door de bv gepassiveerde pensioenvoorziening is in 2016 terecht volledig vrijgevallen. Het gelijk is aan de bv.

Belang voor de praktijk

Omdat deze uitspraak voor ons verrassend is, willen wij u deze niet onthouden. De vraag die bij ons opkomt is of de bv ook voor een stelselwijziging zou hebben gekozen en daarmee € 369.543 fiscale winst zou hebben gerealiseerd, als zij geen verliezen te verrekenen zou hebben. Het omslagstelsel waar in deze zaak aan wordt gerefereerd is een financieringsstelsel waarbij de pensioenverplichting niet is gepassiveerd. De met de betaling van premies of de uitkering van pensioenen gemoeide bedragen worden ten laste van de winst gebracht in het jaar waarin die betaling of uitkering plaatsvindt.

Alhoewel opbouw van pensioen in eigen beheer niet meer mogelijk is, is deze uitspraak van belang voor iedereen met eigen beheer en te verrekenen verliezen. Op dit moment is niet bekend of de Belastingdienst hoger beroep heeft aangetekend.

Lees ook het thema De uitfasering van het pensioen in eigen beheer.

Bron: Legal, Compliance & Tax Nationale-Nederlanden

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen, Inkomstenbelasting, Loonbelasting

55

Gerelateerde artikelen